Gyerekek! BEHAVAZOTT A SZIGETEN!
Ez az idei téli második havunk.
A novemberi meleg kitartott dec 10-ig. Addig 25-30 fokos melegek is voltak. Dec 10-e körül a 25 fokról minusz 2-re ébredtünk. Rá két napra egy 3-4 napig tartó fagyra, havazásra. Még szánkázni is tudtak a gyermekek 2 napig. Majd 20-a körül megint beállt a jó idő. Emlékszem karácsony szentestéje napján délután 3-kor egy szál pólóban végeztem az ünnepi előkészületek utolsó dolgait. A hőmérőnk akkor 27 fokot mutatott az erkélyen. Ez azért furcsa, mert itt a faluban a hegy takarása miatt hamar van szürkület is, ill. ha árnyékot vet az Ypszárió csúcsa a falura, akkor hirtelen lehűl a levegő. Tehát lehet, hogy napközben 25 fok van, de most már 10 foknak kellett volna lenni. Ehelyett kitartott a meleg.
Dec. 27-ig volt ez a tavaszias meleg, majd megint hirtelen leestünk a 0 fok köré. Míg otthon voltunk, azt tudom, hogy itt is hidegek és esők voltak. 

 Január 10-től voltunk megint itthon. Tavaszi időjárás volt jellemző idáig. Normál sem túl hideg, sem túl meleg. Pára, nyirkos melegek voltak. Kint a kertekben minden növény kihajtott. Sokan elkezdték az olívafák , szőlők metszését. Tegnap reggel verőfényes napra ébredtünk. Mosni szerettem volna, de Pános megtorpedózott, mondván, hogy nemsokára beborul és havazik. Mérgelődtem, hogy már megint velem mókázik. De igaza lett. Délre beborult, jeges eső vette kezdetét, a délelőtti 15 fok leesett 2oC-ra. Marcival fogadást kötöttek, hogy lesz-e holnap iskolabusz, vagy hóakadályok miatt itthon heverészhet a csemeténk.
Pános nyert 5 Eurót! Reggel 7 órakor kezdett havazni. Sűrű pelyhekben...
És én meg már tavaszi színeket akartam a címlapra csempészni. Pedig tudom, hogy a görög tél Ágnes nap után kezdődik és 40 napig tart! Ilyenkor vannak az év leghidegebb napjai. A tenger a leghidegebb. Ez a 40 nap kitolódhat az ó naptár szerinti idő szerint is. Ezért mondjuk:
O Mártis gdártis, kai paloúko xiló kaptis.
Ami azt jelenti, hogy a március lefagyaszt minden rügybe fakadt növényt. És mivel már elfogyott a télire bespájzolt tüzelőfa, az emberek már csak az erdő hulladékfáit tudják összeszedni, hogy bemelegítsenek.
Tehát most mehetünk a kertbe a hólapátot és a szánkót előkeresni...

Hozzászólások  

0 #1 kukkkkYarod 2011-03-08 01:00
Szia Ági!Nagyon szép a szigeted így is! Érdekes volt "befagyva" látni a környéket. Szép tavaszt nektek!Yarod

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

endeel