Thassos sziget történelme - röviden
Thassos sziget történelme - röviden

Thaszosz történelme igen mozgalmas volt. Az őslakókat a föniciaiak váltották fel az i.e.II.évezredben. A mítosz szerint, mikor Zeusz fehér bika képében elrabolta Europét, testvérei a keresésére indultak. Hiábavaló kutatás után az egyik fivér, Thaszosz hadseregével együtt letelepedett a szigeten, amely azóta is az ő nevét...

Bővebben...
 
Potamiából gyalog az Ypsarióra
Potamiából gyalog az Ypsarióra

AZ YPSARIO MEGHÓDÍTÁSA Gyalogtúra Thassos legmagasabb hegycsúcsára, az 1206 m magas Ypsarióra  A könnyűnek egyáltalán nem nevezhető túra, a tengerszint felett 60 m-rel lévő Potamia falu észak-nyugati széléről indul. Az Ypsos szó magaslatot, csúcsot jelent. A túraútvonal nagyon meredek, mind fel, mind lefelé. Jó...

Bővebben...
 
Thassos – szerelem első látásra (2012 augusztusa)
Thassos –  szerelem első látásra (2012 augusztusa)

KÉPEK          Kezdeném azzal, hogy soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ennyire elfogultan fogok nyilatkozni nyaralásom helyszínéről. Persze, persze, tudom, Görögországgal kapcsolatban mindenki elfogult, aki már járt valamelyik vidékén. 2012 elején még fogalmunk nem volt róla, hogy hová is kellene elindulni nyáron. Valami...

Bővebben...
 
Nagy Sándor kutatások
Nagy Sándor kutatások

Tudom, hogy az otthoni híradásokban is szerepelt már, hogy Nagy Sándorhoz köthető sírt fedeztek fel Görögországban. A szenzációs felfedezésnek nevezett leletre a szárazföldön, Amphipolisz közelében bukkantak a régészek, ahol nagy erőkkel folyik a munka. Amphipolisz Kavala és Thessaloniki közt található, tehát Thassosra jövet vagy...

Bővebben...
 
Türelmeteket kérem
Türelmeteket kérem

Értesítem az érdeklődőket, hogy előreláthatólag 2018.01.18-ig nem leszek elérhető.  Kérek mindenkit, aki foglalni szeretne, most az elkövetkező pár napban türelmesen várja válaszomat. A héten beérkező levelekre jövő héten tudok majd válaszolni.   Megértéseteket köszönöm!  

Bővebben...
 
Szép májust mindenkinek
 
HÚSVÉT 2017
HÚSVÉT 2017

    ÁLDOTT HÚSVÉTOT KÍVÁNOK MINDENKINEK !  

Bővebben...
 
Tél Thassososn 2017. január

Ismét Facebookra feltöltött képek. További 160 képet láthatsz, ha ide kattintasz. Ha a Bövebben feliratra kattintasz, akkor pedig videóka is találsz.

Bővebben...
 
Az utóbbi napok időjárása

Ági utóbbi napokban Facebook-ra írt bejegyzései. 2016.11.09.

Bővebben...
 
BUÉK - 2018

Lassan elhagyjuk a 2017. évet és átlépjük a 2018. év küszöbét. Ez évben a szezont egy ének ismertetésével kezdtük. Zárjuk hát énekkel. Hogy miért esett az első választásom egy nagyon régi dalra?  A sok okból egy párat leírok nektek.

Bővebben...
 
2017 Karácsony
2017 Karácsony

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Bővebben...
 
Október 16. - Thassos felszabadulásának ünnepe
Október 16. - Thassos felszabadulásának ünnepe

1912. október 16.  Thassos felszabadulásának ünnepe A sziget lakói minden évben azonos napon felvonulással és ünnepi beszéddel emlékeznek vissza a sziget történetének erre a jelentős napjára. A megemlékezés évente a sziget más-más településén történik. Ez év októberében Potámia faluja kapta...

Bővebben...
 
Az első must
Az első must

A nyárból lassan kiballagunk. Otthon elkezdtétek az iskolát, itt meg ez időben épp a fehér Chardonnay szőlő szürete kezdődött el. Mi magyarok, tudjátok, a thassosi borászunknál igen előkelő helyen vagyunk számon tartva. Ezért kaptam a meghívást, hogy Ági, kész az első nyam-nyam... Mi is az a nyam-nyam? Aki szereti a hasát, tudja, hogy valami finomságot...

Bővebben...
 
A kabóca
A kabóca

Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είν’ καλοκαιράκι. A...

Bővebben...

A thassosi 10 parancsolat turista változata(szerző: Ágnes)

1. NE LOPJ!
Egy véletlen szabad napomon vendégeimmel - utasból baráttá alakult - magánkirándulásra mentem, mazsola- szõlõérés idején. Vendégeim a szüretelõket kívánósan nézve, megálltak. Megvártam, vegyenek a mézédes csemegébõl. Kérésükre hátfordítást kaptak. Elszomorodva folytattuk utunkat, mikor egy olívaligetben sziesztázó, ebédelõs szõlõsfarmernál újból megálltunk. Immár segítségemmel tettünk újabb kísérletet a szõlõ megszerzésére. Kérésünk elõadása után, elõször átestünk a beavató ceremónián: a szájukból kivett villájukkal a szánkba tettek egy darab juhsajtot, és a villával a házából kihúzott fõtt csigát. A salátába mártott, olajos lébe ázott paximádét (kétszersült kenyér), majd lehúztuk a kb. 60%-os ouzót ( ánizsos szõlõpálinka ), majd kezünkbe nyomták a metszõollót, a 10kg-ra méretezett nylonzsákot és megmutatták a legszebb fürtökkel teli táblát. 3 - 4 dugig szedett táskával fizetni mentünk. Ezen õk felháborodva, most már egy pohár 10 évesnek megfelelõ, 5 puttonyos tokajira emlékeztetõ borral kínáltak. Fizetés nélkül, hátba veregetéssel jó utat kívántak. Az autóba szálláskor a szomszéd farmtulajdonos rontott ki ordítozva, az ötéves fiamat hóna alá csapva. Két szõlõstáskánkat az útra kiszórva, a táblájába rohant. Én utána! Gondoltuk, azt hiszi, loptunk, és a gyermekrablással követeli a szõlõ kifizetését. Mikor utolértem, a vállamra terített kendõt tépte le, s teliszedte azt a ragacsos szõlõvel. Átadta és felháborodva mondta: Miért a szomszéd agyonpermetezett savanyú vackát visszük, azzal megmérgezem a fiamat.

2. NE ÖLJ!
A zöldövezetes apartmanoknál éjszaka, az ajtók feletti lámpa fényénél, egy 10 cm-re is megnövõ áttetszõ, gyíkra emlékeztetõ lény jár melegedni. Kedvenc csemegéje a fényhez repülõ szúnyog és egyéb repülõ bogarak. A gekko - számjámiti - itt szent állat. Elpusztítása szerencsétlenséget hoz a ház lakóira! Nyílászárók, ajtó, ablak fölé függesztett, vízzel teli nylonzacskók szerepe: légyakadály - miga - . A mozaik látású légy nem szereti a vizet.A kabócára - tzitzikas - vizet ne pazarolj! Ennek hangja nem a villanyszekrénybõl jövõ áramzizegés, hanem magát hûtendõ: lábát szárnyával összedörzsölve kibocsátott nesz. A legnagyobb melegben hallik a legjobban, ami a 14.00-kor kezdõdõ szieszta idejére esik. Éppen ezért szent állat. Egy tengerbe dobott cigarettacsikk 70 liter vizet mérgez meg.

3. KÓBOR ÁLLATOT NE ETESS!
Az apartmanban szétszórt morzsa, leszóródott cukor, kicsöpögött méz a hangyák - mirmingi - menetelési útvonala. A helyi kóbor állatok a helyi ízekhez, fûszerezéshez szoktak. Zacskós levest, pacalkonzervet ... stb. NEM fogyasztanak! Azt nekik mégis otthagyva, az ételmaradék az éjszakai 90% -os párától szétmállik, viráglocsoláskor a csatornába folyik. A nyári 30 - 40 fokos melegben, az öt centiméterre is megnövõ és igen szapora csótánynak - kátcáridá - ( nem összetévesztendõ a kátcárolá szóval, ami lábast jelent, bár az abban is megjelenhet ) kedvenc melegágya. Az etetési tilalmat ha mégis megszeged, tégy az ágyak lába alá vízzel telt edényeket! Ha a szemetes zacskót napokig az ajtód elõtt hagyod, várva elszállítását a Hilton személyzetétõl, egyéb cincogó - pontdiki - négylábúak látogatását kaphatod. Ez esetben macska - gátá - tartás, etetés nélkül hasznos lehet. Az általa megdézsmált szemét csaliként szétszórt zsákmányából, maga gondoskodik ellátásáról. Ez általános görög állapot, kivéve a szigetünket! Én itt még sem a lakásomban, sem semelyik szálláson nem láttam ezekbõl a gyorsan futó bogarakból. Talán a klíma teszi? Nem tudom, de hálás vagyok érte, mert volt krétai életem során igen szenvedtem ettõl.
A macska is az ókor óta szent állat. Itt a szigeten a macska ma is szent állat. A kutyatartás - íratlan törvény - tilos. Az ugye nem eszi az egeret, sem a kígyót, és ráadásul nem tartja tiszteletben a 14.00 - 17.00-ig tartó sziesztaidõt sem. Én magam mindig kutyusbarát voltam, de belátom a macskák hasznosságát. Sem egér, sem csótány, sem semmi kúszó-mászó lény nincs lakott területen. Az erdõben a csapásokról letérve viszont készüljetek fel mindenre! Ajánlatos zárt ruha és cipõ.

4. AUTÓBUSZOS - KTEL - KÖZLEKEDÉSNÉL TÜRELMES LÉGY!
A menetidõket ritkán tartják. Utat elzáró parkírozás, szükségszerû üzemanyag-felvétel, útszéli árustól szufláki - nyársra szúrt rablóhús - vétele ebédidõben, ismerõssel való találkozás esetén a napi történések megbeszélése, csinos turistanõkkel "kámki"-zás, gyakran elõforduló tüntetési menetek, forgalomelterelés miatt ... stb.. Az autóbusz megállítása a várókban kézkitartással, stoppolással. Ellenkezõ esetben unatkozó turistának vélnek, s csak az elsuhanó buszt szemlélhetjük értetlenül. Kézjelzésünkre, ha a hüvelykujj hátramutatásával válaszolva a sofõr továbbrobog buszával, az nem valami csúnyát jelent, hanem: neki már nincs ülõhelye, de valamikor jön a következõ járat. Azzal újra próbálkozhatsz!.A Limenasból közlekedõ távolsági járatokra jegyvétel a csarnokban. A computer által kinyomtatott jegy az indulási idõt, járatszámot, az ülésszámot tartalmazza, modern idõk technikáját követve. Az autóbuszok a valóságban kb. 10 féle felmatricázott, festett számmal rendelkeznek. A helyes szám kiválasztása azok közül, a krétai agyagkorong szövegének megfejtésével felér! A számot keresve, buszunk nélkülünk eltávozhat a falunk felé! Nagyobb távolságokra csak reggel és kora délután van egy-egy járat, kis távolságra óránként közlekednek. De így a másnap ugyanebben az idõben induló járatunk megtalálására marad elegendõ idõnk.
Mindenféleképpen emlékezetes élményt nyújthat. Egy fõ esetén olcsó is egy ilyen magánkirándulás. LIMENAS - THEOLOGÓ 5.10 Euro/fõ, a sziget körbe autóbuszozása: 10.5 Euró/ fõ.

5. A TILTOTT GYÜMÖLCSÖKKEL VIGYÁZAT!
A medvetalpkaktuszok:
Tojás nagyságú pirosas gyümölcsének szedése és elfogyasztása szakértelmet igényel. A kaktusz tövében talált papírzsebkendõ esetleg már tüskékkel lehet tele. A gyümölcs íze apadt, lõrés uborkára emlékeztet. Tüskék a gyümölcsre is kerülhetnek a tisztítás során, szánk szélébe, nyelvünkbe szúródva a fogyasztáskor. Szerencsére itt a szigeten kevés ilyen növény van.
Füge:
Piros, zöld, lila fajtája létezik. Szedése csak a tulajdonos furkósbotjának veszélyével jár együtt. Fogyasztásakor a héj lehúzandó, mivel az tejszerû, ragacsos, fanyar lét tartalmaz.
Gránátalma, cseresznye, lótusz, .... stb. elvételénél, ha ott aljnövényzet van, annak mozgása esetén ne rejtett légörvényre, hanem mérges kígyó jelenlétére gyanakodjunk. Az egyébként aranyszívû békés thassosi paraszt igen lobbanékony természetû, fegyverét nem csak a sólyom, és a kicsiny énekes és ehetõ madarak ellen használja.

6. TAKARÍTÓNÕKET NE ETESS!
A hazautazási napon a következõ csoportnak otthagyott élelmiszer maradékokat a takarítónõ a kukába dobja, nem ismervén azokat. Az általa esetleg felismertnek vélt dolgokat hazaviszi, megátkozva a késõbbiekben az ajándékozót. Pl.: a csípõs piros aranyat fogpasztának használta. A madárlátta ajándék magyar szokás. Ha már mindenáron háláját akarja kifejezni az itt élõknek, csoki és egyéb dolgok helyett a magyar szalámi világhírû.

7. A feleség a parton, a férj szabadságon.
Kávéházban - kocsma - a feleség-jelenlét mindenkire nézve kínos lehet.

8. Napozás és fürdés.
A déli fürdést hagyd ki. Délután a legjobb, ha naplemente körül kerítesz idõt tengeri fürdõzésre. A helybéli családok is ekkor teszik ezt. A délutáni szieszta folytatásaként strandolnak, mindezt a homokos részeket elkerülve köves partszakaszokon, megkímélve magukat az új takarítószemélyzet keresésétõl és a fürdõszoba csatornarendszerének szétverésétõl. Ha már megtörtént az Aranyparton kikerülhetetlen homokos vízben való fürdés, a gyermekeket a partról felvive, a lakásba érés elõtt tusoltasd le. Ezt kezdheted úgy, hogy lábuknál fogva magasra emeled õket, jól kirázva a homokot mindenhonnan. A végén a fürdõruha-varrásnál és a fül mögött tégy egy ellenõrzést, mert ha a gyermek így alszik el, az végzetes lehet. A tiszta ágynemûre kiszóródott homok megkeseríti az álmát.

9. A KAPOTT INFORMÁCIÓ VISSZAADÁSA KÖTELEZÕ!
Ha elégedett voltál a mi szolgáltatásainkkal, olvasnivalóidat ( könyv, újság, ....) ne vidd haza, ne dobd a kukába, összecsomagolva a szobában hagyva a takarítónõ azt is kidobja! Add át az utolsó nap nekünk! Aki kint él, annak nincs régi újság.

10. A honlapkészítõ és akik itt benneteket várnak, azok is emberek!
A legjobb szándékaink, igyekezeteink ellenére is elõfordulhatnak szervezési, felvilágosítási, lebonyolítási hibák. Ez lehet akár a körülmények kivédhetetlen rossz sorozatából. Panasztevéskor gondolj arra, hogy volt elég idõd és lehetõséged a szállásfoglalás elõtt mindent megkérdezned. Pihend elõször ki magad a hosszú út megtétele után, csak utána ítéld meg, ki tehet a sérelmedrõl?! Segítségünkre lehetsz, ha hazautazás után észrevételeidet beírod a honlapunkon levõ Fórumra. Igényeidet a befizetett összeg nagyságához arányítsd!

IGY IGAZ, MINDIG A VENDÉGNEK VAN IGAZA!
Mi a vendégbõl élünk - de vendég sem lehetsz nélkülünk!
NYARALNI VAGY, LAZÍTS, FELTÖLTÖDNI JÖTTÉL! A NAP SÜT, A TENGER CSODÁLATOS!

Jó a jó HÁZIGAZDA a háznál !
( egy régi GÖRÖG mondás )

 

Hozzászólások  

0 #1 Örömmel olvasom az oldal írásaitNagy Zsuzsanna 2009-09-17 02:00
Kedves Ágnes! Szép estét!Már néhány hete rátaláltam a honlapjára. És még akkor nagyon megtetszett. Többször olvastam néhány írást és képeket is nézegettem.Köszönöm a hangulatos, intelgens mondataidat. Sok gondolatoddal maximálisan egyetértek.2 éve már jártam Görögországban, egy orvosi konferencián Athénban, és azóta is vágyom vissza.Sokan voltunk, 50 országból. Köztünk is volt kevésbé jóérzésű ember és más nemetiségűkben sem volt hiány, akik mint felsőbbrendű lények közlekedtek az emberek között. És megannyi megjegyzést tettek mindenre.Ezt a fajta viselkedést sosem értettem meg a saját környezetemben sem, de legfőképpen nem olyan helyen, ahová vendégségbe megyünk a meghívó saját otthonába.Nagyon vágyom, hogy egyszer bejárjam az országot, ha egyszer módom lesz rá. És amióta ott jártam tudom, hogyélni is tudnék ott /nem pont Athénra gondoltam/.Köszönöm, hogy megoszthattam Önnel, Kedves Ágnes, a gondolataimat.Jó pihenést, és sikeres nyárutót kívánok. Üdvözlettel: Nagy Zsuzsanna
0 #2 UtazásFegyverneki Zsóci 2010-05-05 02:00
Kedves Ágnes!Nagyon örülünk a honlapnak!Férjemmel Görögország nagy részér bejártuk már és a szigetekbe szerettünk bele. Közben 3 gyerekünk született (a legkisebb 8 hónapos) és fontos, hogy az a bizonyos sziget közel legyen. Két évvel ezelőtt jártunk már Thasoson és idén szeretnénk visszamenni. Akkor kempingeztünk, de most a kicsi miatt praktikusabb lenne apartman. Követni fogom az ittenieket, várom az árakat!Ami kérdésem lenne: autóval megyünk Szerbián-Macedónián át. Nem tudjuk egyhuzamban megtenni az utat. Tudnál nekem ajánlani egyetlen éjszakára valami szállást Thessaloniki közelében? - a múltkor Asprovaltáig jutottunk...Előre is köszönöm!Fegyverneki Zsóci
0 #3 utitervSzakál Károly 2012-07-15 02:00
Nagyon tetszik az elkötelezettséged a sziget iránt.Az lenne a kérésem,mivel nagyon szeretjük a kis öblöket ,apró falvakat.az igazi görög hangulatot,ezért kérnénk egy utitervet a sziget bejárására .Autóval megyünk julius 28-án .Vagy ha valaki tud segíteni azt megköszönöm.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

Mobil:   +30 697 8131417
Lakás:   +30 259 3062277
e-mail:  agnes@thasos.hu
Skype:  onodi.agnes773

Thassos - Thassos - Thassos

Regisztráljon a feliratkozás elott!
No account yet? Register
endeel