Thassos sziget történelme - röviden
Thassos sziget történelme - röviden

Thaszosz történelme igen mozgalmas volt. Az őslakókat a föniciaiak váltották fel az i.e.II.évezredben. A mítosz szerint, mikor Zeusz fehér bika képében elrabolta Europét, testvérei a keresésére indultak. Hiábavaló kutatás után az egyik fivér, Thaszosz hadseregével együtt letelepedett a szigeten, amely azóta is az ő nevét...

Bővebben...
 
Potamiából gyalog az Ypsarióra
Potamiából gyalog az Ypsarióra

AZ YPSARIO MEGHÓDÍTÁSA Gyalogtúra Thassos legmagasabb hegycsúcsára, az 1206 m magas Ypsarióra  A könnyűnek egyáltalán nem nevezhető túra, a tengerszint felett 60 m-rel lévő Potamia falu észak-nyugati széléről indul. Az Ypsos szó magaslatot, csúcsot jelent. A túraútvonal nagyon meredek, mind fel, mind lefelé. Jó...

Bővebben...
 
Thassos – szerelem első látásra (2012 augusztusa)
Thassos –  szerelem első látásra (2012 augusztusa)

KÉPEK          Kezdeném azzal, hogy soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ennyire elfogultan fogok nyilatkozni nyaralásom helyszínéről. Persze, persze, tudom, Görögországgal kapcsolatban mindenki elfogult, aki már járt valamelyik vidékén. 2012 elején még fogalmunk nem volt róla, hogy hová is kellene elindulni nyáron. Valami...

Bővebben...
 
Nagy Sándor kutatások
Nagy Sándor kutatások

Tudom, hogy az otthoni híradásokban is szerepelt már, hogy Nagy Sándorhoz köthető sírt fedeztek fel Görögországban. A szenzációs felfedezésnek nevezett leletre a szárazföldön, Amphipolisz közelében bukkantak a régészek, ahol nagy erőkkel folyik a munka. Amphipolisz Kavala és Thessaloniki közt található, tehát Thassosra jövet vagy...

Bővebben...
 
Türelmeteket kérem
Türelmeteket kérem

Értesítem az érdeklődőket, hogy előreláthatólag 2018.01.18-ig nem leszek elérhető.  Kérek mindenkit, aki foglalni szeretne, most az elkövetkező pár napban türelmesen várja válaszomat. A héten beérkező levelekre jövő héten tudok majd válaszolni.   Megértéseteket köszönöm!  

Bővebben...
 
Szép májust mindenkinek
 
HÚSVÉT 2017
HÚSVÉT 2017

    ÁLDOTT HÚSVÉTOT KÍVÁNOK MINDENKINEK !  

Bővebben...
 
Tél Thassososn 2017. január

Ismét Facebookra feltöltött képek. További 160 képet láthatsz, ha ide kattintasz. Ha a Bövebben feliratra kattintasz, akkor pedig videóka is találsz.

Bővebben...
 
Az utóbbi napok időjárása

Ági utóbbi napokban Facebook-ra írt bejegyzései. 2016.11.09.

Bővebben...
 
BUÉK - 2018

Lassan elhagyjuk a 2017. évet és átlépjük a 2018. év küszöbét. Ez évben a szezont egy ének ismertetésével kezdtük. Zárjuk hát énekkel. Hogy miért esett az első választásom egy nagyon régi dalra?  A sok okból egy párat leírok nektek.

Bővebben...
 
2017 Karácsony
2017 Karácsony

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Bővebben...
 
Október 16. - Thassos felszabadulásának ünnepe
Október 16. - Thassos felszabadulásának ünnepe

1912. október 16.  Thassos felszabadulásának ünnepe A sziget lakói minden évben azonos napon felvonulással és ünnepi beszéddel emlékeznek vissza a sziget történetének erre a jelentős napjára. A megemlékezés évente a sziget más-más településén történik. Ez év októberében Potámia faluja kapta...

Bővebben...
 
Az első must
Az első must

A nyárból lassan kiballagunk. Otthon elkezdtétek az iskolát, itt meg ez időben épp a fehér Chardonnay szőlő szürete kezdődött el. Mi magyarok, tudjátok, a thassosi borászunknál igen előkelő helyen vagyunk számon tartva. Ezért kaptam a meghívást, hogy Ági, kész az első nyam-nyam... Mi is az a nyam-nyam? Aki szereti a hasát, tudja, hogy valami finomságot...

Bővebben...
 
A kabóca
A kabóca

Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είν’ καλοκαιράκι. A...

Bővebben...

A zumba szó a kolumbiai szlengből, a zumbear igéből származik, jelentése: gyorsan mozogni, szórakozni, más latin nyelveken pedig bulit, partit jelent.
A zumba története Kolumbia Cali nevű városában a 90-es évek közepén kezdődött Beto Perez aerobik és latintánc oktatóval, aki a salsa, merengue és cumbia slágerekre építve, könnyed figurákkal megspékelve forradalmasította a fitnesst.
Beto egy napon a szokásos aerobik órájára megérkezve döbbent rá, hogy otthon hagyta a szükséges hanganyagot. Az óra megmentése érdekében előkapta a mindig nála lévő latin zenéit (tradicionális salsa, merengue, cumbia slágerek vágatlan, eredeti változatban, akusztikus hangszerelésben) és improvizált. Ez volt élete első “Zumba® aerobik” órája, és az első olyan alkalom, amikor nem kellett vendégeit külön motiválnia, hiszen ők saját maguktól pörögtek, majd az óra végére rajongóvá is váltak. A véletlenből született meg a Zumba® Fitness Party.
A kezdeti sikerek után Beto Amerikába, a fitness bölcsőjébe költözött. A fitness ipar nem fogadta be a Zumba® Fitness ötletét, a csoportos aerobikedzések alapvető jellemzőinek felrúgása miatt.
A zumba autentikus dalokat, stílusokat vonultat fel és ehhez tempótól függetlenül olyan mozdulatokat kapcsol, melyek igen hatékonyak a fitness különböző céljainak elérésében (mint pl. tonizálás, zsírégetés, kalóriahasználat maximalizálása, kondíciójavítás, stb.) A zenék struktúrájának megtartása a zumbában elengedhetetlen fontosságú.
2002-ben a Zumba® atyja befektetőtársakat keresett a Zumba® márkanév világszintű bejegyzéséhez, majd rájuk is lelt Alberto Perlmann és Alberto Aghion személyében. Megalapították a Zumba Fitness LLC-t, majd kiadtak egy négy részből álló Zumba® kazettát, amit a kiadás évében már több százezer példányban adtak el. Az emberek a fitness klubokban keresték az edzés lehetőséget, de nem volt. Nőtt az igény az Zumba® oktatóképzésre, így elindult a Zumba® tananyag kialakításának és a Zumba® képzések megindulásának folyamata.
A Zumba Fitness LLC a színvonalasabb oktatói képzés érdekében partnerséget kötött a legnagyobb amerikai szakmai szervezetekkel, és 2007-ben megtörtént a Zumba® nemzetközi nyitása.
Jelenleg a világ minden kontinense zumbázik, kb. 7,5 millióan hódolnak a zumbának.
Ez egy hivatalos meghatározás a Zumbáról.

Hogy én mit gondolok róla?

3 évvel ezelőtt sógornőm, Efi lányát, .Elinát láttam meg a helyi lapok címlapján. Hosszabb cikkben írtak róla ill. a „szervezetről”, hol Kozma, a csapat elnöke, Elina és még egy táncos lány az oktató. Elinámat azok ismerhetik, akik régen görög estre jártak. Efiék elmaradhatatlanok voltak a görög estjeimről. Mákis, a férj és én általában közönség voltunk, Efi és Elina a főtáncosok közt volt. Elina nagy táncos múlttal rendelkezik. Bár matematika- és fizikatanár, szabadidejében a táncművészet minden formáját űzi. Tanult balettet, klasszikus táncot, hastáncot, majd az utolsó 3 évben, még Joanninában a zumba lett a kedvenc időtöltése. Tőle hallottam hát először a zumbáról. Látni nem láttam őt idáig, mert főleg Prenosban ill. Limenás klubjaiban táncolják.
/A magyar szervezőimtől megértést kérek, amiért a helyi csapatról több előtörténetet mondtam. De az ő kirobbanó jelenlétük nélkül megvalósíthatatlan lett volna ez a forró hét./
Mikor Aniék, a miskolci zumbázók bejelentkeztek tavaly ősszel egy ilyen jellegű kéréssel, hogy rendszeres programot szeretnének indítani itt a szigetünkön is, hát bevallom, nem sokat tudtam e műfajról. De örömmel vettem, mert éreztem, színt vihet az életünkbe.
De hogy ekkora sikere lesz, azt nem gondoltam.
Az első bemutatkozásunk tehát nagyon jól sikerült, annak ellenére, hogy nagyobb szervezés kellett volna neki.
Készítettünk szórólapokat. Kiválasztottuk a helyet és az időpontot a táncnak. (Én változatlanul ezt látom benne.) Ami hiányzott? Egy angolul jól beszélő műsorvezető. És a kitartás a meghirdetett hét végére is. Könnyen beszélek, mondhatjátok, hisz nem álltam be, hogy táncoljak én is. Nem álltam be, mert mikrofon nélkül én voltam ez a felvezető. (Ennyit mentségemre.)
Milyen lecsengése volt? Kerestek bennünket csütörtökön, pénteken, szombaton is, sőt kérdezték, miért lett vége? Miért csak 4 napos lett a fesztiválunk?! A 3. napi fergeteges délutáni és esti parti után nagyon nagy tábort toboroztak a  tüzes táncosok. 
Hihetetlen volt számomra, hogy mennyien ismerik, és akik nem ismerték, ők is hogyan élvezték. Nemcsak nézőként, hanem aktív résztvevőként. A sor végén láttam táncos anyukát, ki mellén a babáját szoptatta és szoptatás közben táncolt. Az estünkön volt 80 éves görög bácsi, ki feleségét tolókocsin hozta be egy esti sétára. És ő is beállt több számra táncolni. Pános? A baromfiudvar etetése elmaradt egy este a zumbások miatt. Csak mikor az én általam beszervezett – az Alexander Golden luxushotelben nyaraló - fekete díszvendég táncolt, akkor bizonytalanodott el a párom. Mondta, az ő stílusa verhetetlen, így csak a bárszékről nézte a sziporkázó mozdulatokkal táncoló csapatot.

 

Amit megtudtam a Zumbáról?
A Zumba-vezetők  szezonszakaszonként megkapják a különféle zenéket és a tánc és aerobik koreográfiát. De ők is improvizálhatnak. Ezért volt az, hogy a miskolci és helyi zumbások táncoltak külön is és együtt is. Elina csapatán látszott, hogy ők táncosok is voltak.
Azt éreztem, hogy ez a tánchatás volt az, ami odavonzotta azokat is, kik életükben először láttak ilyet. Profi volt tehát minden táncosunk! Érezhetitek a fotókból is. Azt sajnálom, hogy nem volt minden alkalommal velem fényképezőgép, ill. hogy az éjjeli felvételeim nem sikerültek. De kik ott voltunk, emlékeinkben sokáig őrizzük őket!
Hogyan tovább? A folytatás…
Igen, lesz! Várom a következő évi szezonra is a magyar zumbázókat!
Most már tudjuk, hogyan kell szerveznünk, hogy tökéletes legyen minden.
A reggeli-délelőtti órákban 2-3, 20 perces ingyenes bemutató lesz a nagy strandunk széles homokpartján a bár előtt. Majd a már idén megismert partszakaszon lesz egy késő délutáni- kora esti, oktatással egybekötött bemutató. Itt a résztvevők jelképes oktatási díjat fizetnek. Majd lesz a késő esti órákban különféle tengerparti bárokban is egy-egy táncos éjszaka.
A helyi zumbásokkal együttműködésben várom a különféle zumba-csoportok jelentkezését a következő évi szezonra. Sok fő nem szükséges. Hisz a tömeget ők maguk verbuválják össze.
Fontos, hogy a kis lelkes mag, ki otthonról jön, ki tudjon tartani a meghirdetett hétre. 3 hetet szeretnének az itteni zumbások meghirdetni. Június vége-július eleje - július vége-augusztus eleje - augusztus vége-szeptember eleje. Ezek azok az időpontok, amik a helyiek részéről is megfelelőek, ill. a fesztiválunkhoz elegendő nyaralóvendég van jelen. Fontos továbbá, hogy egy angolul is jól tudó, felszabadult kísérő is legyen velük, ki mikrofonban is mer a tömeg felé beszélni. A műszaki feltételek itt adottak.
Szeretnénk, ha a hagyománynak induló Zumba valóban hagyománnyá válna itt a szigeten is.
Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a magyar miskolci zumbások nevében is, hogy oly aktívan részt vettetek ezekben a forró napokban a Skála Potámia-i Zumba Fesztiválon.
Forróság volt, mit ti és mi még pezsgővé is tettünk!

 

Hozzászólások  

0 #1 zumbaMessinia 2012-08-31 02:00
Szuperek a képek! Jó volt még Efit is látni rajtuk! :)Talán jövőre mi is pont akkor leszünk ott, mikor zumba lesz! :)
0 #2 Zumba Fitness/Skala PotamiaMiskolci Zumba Fitness 2012-08-31 02:00
Drága Ági!Ezúton szeretnénk ismét megköszönni a szervezést és a rengeteg segítséget amit kaptunk Tőled, valamint a vendéglátóinknak a super körülményeket! Fantasztikus egy hetet töltöttünk ismét Nálatok, ezt azt hiszem mindenki nevében kijelenthetjük! Jövőre ahogy beszéltük, az idei tapasztalatokat figyelembe véve, sokkal szervezettebb formában és a helyieket is jobban bevonva újra Zumba lázba hozzuk a szigetet! Képeket és videókat folyamatosan szerezzük be és töltjük fel a közösségi oldalunkra, melyet ezen a linken elérhet bárki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.394830527248867.87610.121418741256715&type=1Millió puszi mindenért! Zumbaaaa :D
0 #3 Köszönöm.Győzelem. 2012-09-01 02:00
Ági ismét topon vagy :)A csuda tudta eddig, hogy mi is a Zumba. Köszönöm!Jók a képek, persze nem ártana ha a "D" vitamin népszerübb lenne. :lol:
0 #4 Mikor unom meg?Győzelem. 2012-09-25 02:00
Azt hiszem, soha. Imádom a szigetet. Évről évre fejlődik, több a turista. /önző módon, nekem nem hiányzik/ Ez évben több lett a parti zuhanyozó, aminek én külön is örülök. Nem szeretek sósan napozni :DÁgi! Köszönök mindent, és csak kettőnk között - jó az új frizurád - :roll:

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

Mobil:   +30 697 8131417
Lakás:   +30 259 3062277
e-mail:  agnes@thasos.hu
Skype:  onodi.agnes773

Thassos - Thassos - Thassos

Regisztráljon a feliratkozás elott!
No account yet? Register
endeel