Παραδοσιακό Καφενείο-Ουζερί - A hagyományos Cafe-Ouzeri

Mit jelent a kávézó a görög embereknek?

Újság, cigarettázás, tévénézés, elvonulás, összejövetelek, találkozások. Az első lépés a társasági szerencsejátékokhoz, a kártya, kocka, fogadások és a backgammon játékhoz. Mindezekhez tartozik a röviditalok fogyasztása, tcipouro, raki, ouzo, melyhez egy kis μεζέδες - mezét azaz csipegetni valót szolgál fel a kávézós. Ha ezek mind megvannak, mi sem egyszerűbb, mint hogy az ott összejött emberek viccelődésbe kezdjenek, politizáljanak, focimeccseket beszéljenek ki, vagy esetleg üzleteljenek. Az biztos, hogy az épp idényszerű eseményeket kibeszélik. Hol hevesen, hol játékosan. Egy kis zenehallgatás lehet épp éneklésre fogja őket, de akár tánchoz is kedvet kaphat egy-egy személy. Akár bújában, akár örömében. Szent hely ez a görög nép számára.  Kezdetben csak a férfiak számára volt engedélyezett a kafenióban az időtöltés. Kivételt képezett ez alól, ha épp egy temetés halotti torát tartotta ott meg a közösség. Vagy választások idején a szavazati kampánygyűlések időszakában is látogathatta nő.

 

Napjainkban már ez a szigorú kitétel nincs. Bár léteznek még ilyen falvak, ahol a terület őslakossága a régi tradiciókat éli. Ott meg van határozva, mely időszakban ülhet be a társasághoz nő. A kafeniókban egyszerű ételeket  is elkészítenek és felszolgálnak. Lehet ez pl. sózott hal, olívabogyó, babsaláta, paradicsom, uborka sózva, mogyoró, kézzel készített szirupos édességek és sós snack. Javarészt eldugott helyen, kevésbé észrevehetően találhatók ezek a kafeniók.

A sziget minden falujának van egy vagy kettő ilyen hagyományos kafeniója. Amit most bemutatok felétek, egy olyan faluban van, hol falu valójában nincs. Volt egykor. Kinira tepelülés kafeniójáról szeretnék beszélni nektek. 1985-ig nagy élet volt ezen a vidéken. Nem annyira lent a parton, hanem fent a hegyekben. 3 km távolságra Paleohorá-ban. A χώρα- Hora szó politikai és földrajzi értelemben országot jelent. Szigorúbb értelemben  a hora szóval azon földrajzi területet azonosítják, amely szuverén, védett állam, vagy protektorátus jogállása és elismerése, vagyis elismert szuverenitása van. Jelen esetben a mai Kinira felett ma már csak romokban létező Paleohorá, ókori nevén Enira, melynek történetét a régészek időszámítás előtt 5000 évig vissza tudják vinni a leletek alapján. Most erről csak említésszerűen írok, hogy ez egy nagy régészeti téma. Hogy miért tértem ki erre? A kafenió miatt. Buja növényzet és mély titok fedi Enyira történetét, de a 85-ig nagy népességű falu életét is.  A falu leégett. Az ott élő emberek beköltöztek Theologosba, Potámiába, átköltöztek Kavalába, vagy szétszóródtak a nagyvilágba.

Sem Enyira, sem Paleohora falu már nincs. Az itt élő emberek emlékében is csak néha-néha villan fel egy-egy emlékkép. Ami van, az Jorgos bácsi káfeniója. Ma már unokája vezeti az üzletet. Sokban hasonlít nagyapóra. Idegenekkel szófukar, kicsit talán különc ember. Ha egy olyan helyi téved be hozzá, kik a Jorgos bácsival ismerősek voltak, meglágyul hangja és nyílt szívével a múltba utazva beszél és hozza a kuriózum különlegességeit. Leszbosz szigeti sajtot, fetát és házi édességet. Egyedisége még, hogy a tömeget nem szereti. Ha a mai kávézókban ismert espresso kávét vagy kapucinót kér egy vendég, hát lehet egy udvarias kitessékelést kap kiszolgálásként. Zenét sem kérhet a vendég. Amit a kafenió tulajdonosa szeretne épp hallgatni, az legyen a vendég kedvére is. Ha a gépzene helyett épp a kerti asztal fölött árnyékot adó olívafán a kabócarecsegést szolgáltatja, annak is örülni kell.

Maga a kávézó is alig észrevehető annak, ki suhanva száguld a kinirai főút ezen egyenes szakaszán. Régen, mikor sokan jártak ebbe az immár 100 évesnél öregebb kafenióba, akkor messziről feltűnt az olívafákhoz kötött tehén vagy az öszvér. Ezzel jöttek ide a vendégek. A környéke ritkán lakott, göcsörtös öreg olívafás farmokkal beültetett egészen a közeli a tengerpartig.

Az igazi görög kincseket keresők, kik majd idetérnek egy görög kávéra vagy egy kis cipuró ivászatra, emlékezzenek intő szavamra. Hagyjátok meg a vendéglőst, hadd mondja el ő, mit tud felszolgálni. Biztos finom és eredeti lesz.

Egészségére mindenkinek a zaccos görög kávét, a kis pohár erős házi cipurót, és a forró nyárra emlékeztető kabóca énekét!

 


 

endeel