Tudom, sokan tájékozódtok az általános helyzetről a különféle híradási fórumokon.

Kis görög helyzetjelentés: jelenleg 32. helyen áll az ország a vírus által megbetegedettek számában. A védelem viszont úgy történik, mintha az elsők közt lennénk. Minden ellenőrzött lett péntektől (2020.03.20). Minden termékből több hónapra való tartalék van, és mind a boltba került. Élelmiszer, tisztaság és egészségre vonatkozóan is. Az orvosi ellátás is szervezetten megy. A hivatalok, az oktatás, orvosi receptek stb. mind online rendszerben. Legtöbbet az állami oldalon keresztül (…..gov.gr) tudjuk elérni.  Nálunk pl. nem lehet felvásárolni termékeket. A market nagyságától függő mennyiségű ember lehet bent (15 nm-ként egy vevő). A bejáratnál, a pultokon kesztyű, fertőtlenítő szerek egyéni használatra.
Első intézkedésként a játszóterek, a partok szintén ellenőrizve voltak, sehol nem lehet nagyobb csoport, és ezt úgy tűnik, sikerült is megvalósítani.
De 2020.03.23. hajnalától teljes kijárási tilalmat vezettek be az egész országra. Indulás előtt egy nyomtatványt kell kitöltenünk, hogy hova megyünk és előreláthatólag meddig leszünk távol lakásunktól. Természetesen csak a szükséges helyre és időre engedélyezett ez is. A szabályt megszegőket 150 Eurós pénzbírsággal sújtják. Pozitívnak érzem a dolgokat, bár riasztó a kialakult helyzet. Gyors és hathatós eredményt remélünk ettől.
Olyan kérés is elhangzott a televízióban, hogy az intenet és az online tv használatát is próbáljuk csökkenteni, mivel minden azon keresztül intéződik most a világban.
Ami miatt mégis azt mondom, hogy tartózkodjunk az öröm kinyilvánításával: 
Ha akár ti, akár mi tünetmentesek leszünk, addig, míg valamelyik országban jelen van a vírus, zártnak kell lenni a tiszta országoknak is. Nagyon fontos, hogy otthonlétünk idején teljes nyugalom uralkodjon. Fontos, hogy szervezett napi programjaink legyenek az otthonlét minden órájára.

A járvány tehát többértelmű.
Hogyan tudunk értelmet adni e napoknak, mely időszak egyelőre április 4-ig tart? Hosszabbítanak majd a házi karanténon, ha arra szükségét látja a kormány. Szeretné részünkről minél hamarabb csírájában elfojtani a további fertőzést. Szolgálatban lévők részére is ugyanolyan nagy teher lehet, ha otthon pánikhangulat lépne fel. Igyekszünk tehát az otthonainkban hasznos, értelmes feladatokat találni, és hol aktív munkát végezni, hol pihenéssel és családos meghitt pillanatokkal felosztani a napot. Ez a szakasz minél hosszabb lesz, annál nagyobb a szükségünk a nyugodt átgondolásra egy-egy napi tevékenység kialakításához.

A nyaralásotokra is kitérek.

Az április végéig nyaralni szándékozók előlegét vissza kell törvényesen fizetni a befizetők felé. Bezárt minden szálloda, kivéve országosan, területenként egy, melyet állami célra használhat fel a kormány. Húsvét időszaka után fogjuk látni, hogyan áll a világban a helyzet. Természetesen, elsősorban a saját országos helyzetünket figyelembe véve történik majd minden intézkedés. Aszerint hoznak tehát rendelkezéseket.
Minden szállásadónk több éve megbízható és fizetőképes, ha a nyári foglalók visszafizetésére kerülne sor. Ha a helyzet nem javulna, akkor a visszafizetéseket mi magunk kezdeményezzük. Lépcsőzetesen elkezdjük majd, hamarabb, mint a 28 napos lemondási idő, ha az részünkről válik szükségessé.

De egyelőre várunk és bizakodunk!

Köszönöm figyelmeteket és higgadt hozzászólásotokat. Egyebet nem tudok, mint ahogy az orvosok, és egyéb szakemberek sem tudnak. Ezért kérem megértéseteket, hogy addig nem vitatom tovább a témát, míg jelentős változás nem történik. Bízzunk benne, hogy a gyors, teljeskörű intézkedések hamarosan meghozzák majd a várt eredményt. Az országnak elsősorban közvetve és közvetlenül a turizmusra épül minden gazdasági bevétele, így igyekszik azt nyárra lehetővé tenni. Mindenki szeretné ezt.
Szeretném, ha továbbra is bizalommal élnétek felénk. Még egyszer köszönöm figyelmeteket és higgadt hozzászólásaitokat.

Mindenki vigyázzon magára és társaira!

MARADJATOK OTTHON!

endeel