Frissítve 2021.05.19.
 
Jó hír az autóval közlekedőknek!!!
2019.05.17-től Budapesttől (Röszkétől) a görög határig végig autópályán lehet közlekedni, így a lejutás gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb lett.
 
Ajánlott útvonal: Budapest - Röszke - Belgrád - Thessaloniki - Keramoti
0 km  Budapest (M5 - M0 csomópont)
153 km  Röszke (magyar - szerb határ)
181 km  1. szerb kapu - Subotica -  csak a kártyát kell elvenni
312 km  2. szerb kapu - Belgrád előtt -  itt kell a kártya, 630 dinár vagy 5,5 € autópályadíj
360 km  3. szerb kapu - Belgrád után-  csak kártyát kell elvenni
451 km  Lapovó-i OMV benzinkút
558 km  Nisi OMV benzinkút
721 km  4. szerb kapu - Presevo - 1460 dínár vagy 12,5  € autópályadíj
 729 km  Tabanovce, szerb - macedón határ
 745 km  1. macedón fizetőkapu, 60 denár vagy 1 € autópályadíj
 791 km  2. macedón fizetőkapu, 80 denár vagy 1,5 € autópályadíj
 822 km  3. mecedón fizetőkapu, 60 denár vagy 1 € autópályadíj
   4. macedón fizetőkapu, 80 denár vagy 1,5 € autópályadíj
   5. macedón fizetőkapu, 100 denár vagy 2 € autópályadíj
941 km  Evzoni, macedón - görög határ
943 km 1. görög fizetőkapu 1,8 Euró
 999 km  letérés az E75-ről
1011 km  felhajtás az E90-re
1105 km  2. görög fizetőkapu 0,5 Euró
1132 km  3. görög fizetőkapu 1,8 Euró
1179 km  4. görög fizetőkapu 0,9 Euró
1135 km  5. görög fizetőkapu 2,4 Euró
1187 km  lehajtás az E90-ről Keramoti felé
1204 km  Keramoti kompkikötő

A távolság adatok az iGO alapján vannak feltüntetve.

 
 
Röszke:
Figyelem! A nyári szezonban Röszke 1., a nagyhatár rendszeresen bedugul és akár több órás várakozás is lehet. Indulás előtt mindenki tájékozódjon a határhelyzetről. Alternatíva lehet Röszke 2, a kishatár, vagy Ásotthalom, Tompa, Tiszasziget. Ásotthalom és Tiszasziget csak 7:00-19:00 között működik.
 
Autópályadíj fizetés:
- Szerbiában: készpénzzel Dínárban vagy Euróban lehet fizetni (mindkét pénznemben előre ki van írva a fizetendő összeg), de a bankkártyát is bátran lehet használni.
- Macedóniában: készpénzzel Denárban vagy Euróban lehet fizetni (mindkét pénznemben előre ki van írva a fizetendő összeg), de a bankkártyát is bátran lehet használni. Eurós készpénzes fizetésnél arra kell figyelni, hogy az 50 centesnél kisebb érmét nem fogadják el.
- Görögországban: készpénz és természetesen Euró használható, de már a bankkártyát is elfogadják
 
Röszkénél átérve az E75-ös úton haladunk, hamarosan elérünk az első kapuhoz, ahol elvesszük a bilétát (általában már kint van, de van amikor a gombot is meg kell nyomni). Belgrád előtt nemsokkal kifizetjük az útdíjat. Ezután az úton először kell az útvonalra figyelni. Belgrádnál lesz egy kis "kurfli", ahol felhajtunk a Zágráb felől érkező autópályára, vagy haladunk tovább az elkerülőn. Az elekrülő vége még nem készült el teljesen, ezért a még épülő szakaszon dugók, torlódások lehetnek. Ajánlott a Belgrádon áthaladó autópályát használni. Ehhez ne a Nis kiírást kövessétek, hanem először a Zágráb - Belgrád, majd a Belgrág (repülőtér) feliratot.
(Ajánlom mindenki figyelmébe Szekeres István - Stevie: Szerbián, Macedónián át Görögországba cikkét, itt képekkel is van illusztrálva.)

 Belgrádon való áthaladás lehetőségei. Klikk a képekre a nagyításért!

Ha a repülőtér felé letérünk, akkor felérünk a Zágráb felől jövő (E70) autópályára. Ekkor már Thesszalonikiig nem kell letérnünk az útról. Belgrádot átszeli az autópálya, végén, miután átjutunk a hegyen, a hegy aljában csatlakozik az elkerülő út, majd 9 kilóméterrel később következik a 3. kapu, ahol ismét csak bilétát kell elvennünk. Itt kezdődik a szerb TV útifilmje, melyet azoknak, akik még nem jártak erre, érdemes megnézni.

A szerb SAT TV felvételei láthatók a videón, ami 2010-ben készült és a Belgrád-Thassos autós útvonal jellegzetes pontjait vették fel. Az eredeti film vágva és feliratozva van. Figyelem! A videó 2010-ben készült, azóta Szerbiában és Macedóniában is bővűlt az autópályahálózat.
(Forrás: http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/716998/SAT.html  illetve, több hasonló és újabb filmet találhatunk itt: http://www.rts.rs/page/search/)
 

A Nis előtti letérőnél kell még kicsit nagyobb figyelem, ott, ahol el lehet menni Szófia felé. Ha Macedónia felé tartunk, akkor ne térjünk le a jobbra nyíló sávokba, hanem maradjunk a bal oldali két sáv egyikében. A 4. fizetőkapu nemsokkal a határ előtt van, ahol leadjuk a bilétát és kifizetjük az útdíjat,

Örömteli hír, hogy Szerbiában és Macedóniában már végig autópályán haladhatunk. Bár mint mindenhol itt is előfordulhatnak az autópályán szokásos terelések, mivel a régi részeket is felújítják.

FIGYELEM! Szerbiában az autópályán a megengedett max. sebességhatár a helyi KRESZ szerint 120 km/h, viszont az útvonalon a legtöbb szakaszon kihelyezték a 130-as sebességkorlátozó táblát, ami azt jelenti, hogy az a megengedett maximális sebesség.

 

Saját leírás Theszalonikitől:
Thesszalonikit érdemes a körgyűrűn elkerülni és utunkat az új autópályán folytatni. Ehhez a zöld jelekkel jelzett helyeken kell figyelni. (A képekre kattintva megjelennek nagyban!)

A továbbiakban a műholdképeken a kék vonal jelöli az odavezető utat, a piros a hazavezető útvonal ! A fényképeken a kereszteződések képe látható. Először messzebbről, majd közelebbről.

  • A határ után közvetlenül van az 1. fizetőkapu
  • A határ utáni első letérő a határtól kb. 49 km-re van, ekkor hajtunk le az E75-ös útról. Itt jobbra letérünk az autópályáról és megtesszük a kört, a táblán Theszaloniki van kiírva. A lehajtó közvetlenül a felüljáró után kezdődik.

 

  • A letérés után megyünk tovább kb. 12,5 km-t és ekkor balra fogunk letérni egy lámpás kereszteződésnél. Van kanyarodósáv is.

  

  • Ezután a letérő után már az E90-es autópályán leszünk. Van még egy kisebb irányváltoztatás a felhajtás után kb. 7,9 km-re. Most már Kavala az útirány. Először az út három sávos, majd a lehajtó előtt négysávos lesz. Nekünk a jobb oldali két sáv a jó (a másik kettőn Halkidiki felé tudunk eljutni). A lehajtás után figyeljünk, hogy maradjunk a sávunkban, mert jobbról kialakul még egy sáv, ami Thesszaloniki központjába visz. Ha mindent jól csináltunk, akkor hamarosan behajtunk egy rövid alagútba. Majd az alagút után már a célegyenesben vagyunk. Erről az útról már csak Keramoti felé kell letérnünk.

  
 
  
 
  
  • Thesszaloniki után az autópályán 2013-tól kell fizetni, jelenleg a Keramoti letérőig összesen négy kapu van.
  •  Thesszalonikitől kb. 168 km megtétele után kell az autópályáról lehajtani, Keramoti komp, illetve Megas Alexandros repülőtér van kitáblázva. Nekünk természetesen az előbbi kell.

  • A lehajtó után pár száz méterre jobbra kell tartani. Majd a jobbkanyar után kb. 1 km-re lévő lámpás kereszteződésnél balra kell fordulni. Ha a lámpáknál egyenesen tovább megyünk, akkor 200 m múlva van egy BP benzinkút, ahol lehet még az olcsóbb szárazföldi üzemanyagból tankolni, és a bankkártyát is elfogadják.

  •  Azután már az útról nem kell letérni, illetve van még egy kereszteződés, de ott az út a jó irányba vezet (hazafelé kell ott figyelni). Keramotiba beérve az útvonal a műholdképen látható. Szinte el sem lehet tévedni, mert az út "fel van gumizva", feketébb a forgalom miatt. A komphoz bejutni a jelzett úton lehet. Gondolom a sorbanállás miatt van így kitalálva, de eddig ilyet még nem tapasztaltam.

Átkelési lehetőségek a szigetre:

Három helyről indul komp a szigetre. Nea Peramo-ból és Kavala-ból Prenos-ba, és Keramoti-ból  Limenas-ba. Theszalonikitől Keramoti van a legtávolabb autóval, de onnét jár legsűrűbben, onnét a legolcsóbb és a legrövidebb is a menetideje, kb. 35 perc. Ezért célszerű a Keramotiból közlekedõ kompjáratokat igénybe venni, azok a nyári idõszakban 6.00-22.30-ig 30-45 percenként közlekednek. A sziget és a szárazföld közötti hajós közlekedésért mindig fizetni kell. Bérlet nem létezik. Július-augusztus havában készüljenek fel a vendégek, hogy a tervezett hajóra nem mindig jutnak fel. Elõfordulhat, hogy csak a következõ járatra férnek fel. Vegyék figyelembe ezt a körülményt fõleg a szigetet rövid idõre elhagyandó kirándulásaik esetén.

Keramoti - Limenas komp árak:
Felnőtt: 4 Euró
Gyermek: 2 Euró
Gépjármű: 18 Euró (4,25 m-ig)
Gépjármű: 22 Euró (4,25 m-tõl)

Forrás: www.anethferries.gr

Komp menetrend

Főszezonban a következõ menetrend érvényes: Keramoti - Limenas és vissza. 6.00-tól 22.00-ig 30-45 percenként.
Azt, hogy ki melyik hajótársasággal szeretne utazni, nehéz kiszámolni, mert a kompoknál már szezonkezdetnél elõfordultak torlódások. Ami azt jelentheti, hogy csak a következő hajóra férnek fel. Érdemes beállni a sorba, hogy minél hamarabb felkerüljenek az első járatra.
Tehát nem ajánlatos az olcsóbb társaság hajójára vadászni - piros színû hajóknál 2-3 Euróval olcsóbb az autó.

Hasznos dolgok:
A Görögországba egyénileg utazók csak bibliaként emlegetik:  Szekeres István - Stevie: Szerbián, Macedónián át Görögországba

A legtöbbször feltett kérdések összefoglalója

A hivatalos szerb autópálya díjak itt találhatók.

A hivatalos macedon autópálya díjak itt találhatók.

Hol lehet LPG-t (gázt) tankolni?

Hol találhatok tranzitszállást?

Görög autópályadíj kalkulátor

endeel