Skala Potamiaból a fővárosba érve nem sokkal a főútról való lehajtás után jobbra Makriammos felé kell venni az irányt. Ott nem kell elmenni a bejáratig (Makriammos strandja fizetős), hanem előtte jobbra le kell térni a földútra (térképen lilával jelölve). A jó minőségű földút vastagon márványporral van borítva, ezen 6 km-t kell menni, közben átmegyünk egy kikötőn, ahol a márványt osztályozva tárolják. 6 km után egy út ágazik balra lefele, mellette jobbról egy kis "parkolónak" kialakított hely. A kb. 50 m-es úton lesétálva, mert autóval jobb nem vállalni a lehajtást, egy csodálatos part tárul elénk. A homok valószínűleg márványporból van, annyira finom.
A helyet többen márványpartként ismerik, a térképeken Vathi néven szerepel. A hajókirándulásunk is megáll ebben az öbölben.

A kikötő előtt van egy kisebb márványhomokos partrész is, itt több autó szokott parkolni, de itt a víz hamarabb mélyül.  Ennek a neve térképen St. Yiannis. De hívják Marble (vagy Saliara) Beach-nek is. Ez a rész 2010-ben kiépült. A parton napernyők és napozóágyak, valamint egy bár is található.

A partok Skala Panagia felől gyalogosan két úton is megközelíthetőek. Tagjaink közül cserrobi 2010-ben meg is tette az utat. Beszámolója szerint az alsó út szebb, de nehezebben járható ("egy szakasza mászókás" ), míg a felsőn akár terepjáróval (személyautóval nem) is eljuthatunk a célig. Az "integetős" mólótól kb. 4,5 km a nagy part, további kb. 1,5 km a kikötő és onnét kb. 500 m a kis part.

Másik leírás szerint. Skala Panagia felől is el lehet indulni gyalog, ami a kilátás miatt abszolút megéri. Az út közvetlenül a strand északi végéből indul, nézd meg a Google Earth-ön, hol válik ketté. Az alsó útról lehet eljutni a kikötőbe is (jobbra le), de ha nem térsz le, nemsokára egy nagyon szép trópusi hangulatú öbölhöz jutsz, ahol szintén alig van strandoló, akár üresen is találhatjátok. Onnan nem kötelező visszamenni az elágazáshoz, hanem a part másik végéből vezet fel gyalogút a felső úthoz, így sok időt lehet megspórolni. A strand szélétő kb. 4 km-es  séta a sok látnivaló miatt nagyon megéri.

 

 

Néhány videó a "Kis Márványpart"-ról a YouTube.com -ról:

 

Ezen a videón 1:42-nél érkeznek hajóval a "nagy márványpartra":

endeel