file Gasztronomia

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Évente többször megkérdezitek.
pl. A narancsos mézet hogy készítik?
Régen írtunk erről.
Emlékeztetőül:
www.thasos.hu/blog/145-thassosi-csemege - www.thasos.hu/blog/145-thassosi-csemege
#17180

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 738

Messinia válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Hú Honey, nagyon jól néznek ki, főleg a torta nagyon szemkápráztató nekem, sosem ettem még répatortát.:)

Én nem nagyon készülők, maximum a kedvenc almás-banános pitémet csinálom meg holnap, azt a kislányom is imádja. És az ő kedvéért tejfölös csirke lesz, azt enné éjjel-nappal... :) Nálam húsvétkor is ő az első. :)
#17063

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1271

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Jó húsvéti készülődést és áldott húsvétot!



(mandulás répatorta-stílszerűen húsvétra; húsvéti kalács; tk. tönkölybúzás kenyér 1012 gr. Természetesen sk. :) )
#17061

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 38

kissas57 válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Köszi, sikerült találnom magozott, fekete bogyót 3.000Ft/1kg áron :-)
házhoz szállítva :-) bijobolt.hu. -n
itt most ma :Esernyő:
#17011

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

kissas57 írta:

nagybernath írta:

kissas57 írta: Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de sajnos elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.



Jó reggelt!
Amennyiben arra a napon szárított, intenzív ízűre gondolsz: Budapest,1073 Erzsébet körút 15. Keleti Fűszeres, többféle kapható a pultnál, de van előre csomagolt is.
üdv. B.Erika


Efharisztó :) jó helyen van, pénzt is lehet váltani a szomszédban :örül:


A sóban aszalt thassosi olíva bogyót én úgy hívom hamupipőke bogyó. Épp a napokban vettük ki a sóból. Novembertől idáig a nagy szemű sóban volt. Majd szita segítségével szétválasztottam. Gyors permetező mosással megmostam és két napig lepedőn szárítottam. Majd napraforgó olajos kézzel átmancsoltam, és üvegbe lezártam fogyasztásra. November közepétől, végéig szedjük ezt a túlérett nagy szemű olíva bogyót.
A libusaink pedig üdvözletüket külditek nektek. Még 3 hét és a kicsikkal jelentkezem majd. Ha minden igaz...
#16984

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 38

kissas57 válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

köszönöm mindenkinek, most éhezem, mert meghozta étvágyam így olvasgatás közben :)
remélem lehet közvetlen nyomtatni
nem lehetett egyszerű bepötyögni, szép munka, szeretnék ennyi türelmet; köszönet érte :)
#16982

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1271

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

kissas57 írta: Kaliméra :)

Hol láthattam gasztró szótárat, ahol az ételek neve van leírva, és hogy mi is az (hal, vad, zöldség)?

Pont én is megtaláltam, már éppen belinkeltem volna, de vendégeink jöttek. Így most utólag:
http://www.thasos.hu/thassos/informaciok-a-szigetrol/jol-jon-ha-mar-megerkeztunk/53-gasztronomiai-szotar
#16981

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 3260

pamag válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

kissas57 írta: ..................

Hol láthattam gasztró szótárat, ahol az ételek neve van leírva, és hogy mi is az (hal, vad, zöldség)?

Itt a honlapon :D
Thassos - Információk a szigetről - Jól jön, ha már megérkeztünk - Gasztronómiai szótár

:éhes:
#16980

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 538

bocsika válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

:örül: :örül: :örül: :örül: :örül:
#16979

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 38

kissas57 válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Kaliméra :)

Hol láthattam gasztró szótárat, ahol az ételek neve van leírva, és hogy mi is az (hal, vad, zöldség)?
#16978

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 38

kissas57 válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

nagybernath írta:

kissas57 írta: Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de sajnos elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.



Jó reggelt!
Amennyiben arra a napon szárított, intenzív ízűre gondolsz: Budapest,1073 Erzsébet körút 15. Keleti Fűszeres, többféle kapható a pultnál, de van előre csomagolt is.
üdv. B.Erika


Efharisztó :) jó helyen van, pénzt is lehet váltani a szomszédban :örül:
#16977

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Ehető növények
A tavasz számomra mindig élmény.
Elkezdődnek a kerti munkák, mely azt adja, hogy ki mozdulunk az otthon falai közül.
Van, hogy humuszos talajt kell a kertbe keresni, van, hogy egyszerűen csak sétálni szeretnénk.
Ez időtájtól egészen nyárig, ha bármely görög honlapot kinyittok, a vidám ünnepi eseményeken túl a természet vadvirágainak, és mindenféle gyógynövények fotóit látjátok.
Ezek a növények mind ehetők is. Van, hogy csak a gyökere, van, hogy virágos hajtása, de legtöbbször a virágmentes zsenge hajtásokat használja fel a görög konyha. Annyira természetes ez számukra, hogy nem is gondolnák, más országok emberei furcsán néznek ezekre az étel típusokra. Készülnek a növényekből friss saláták, piték, fasirozottak. Az én kedvencem a frikasé. Nevét tudom besorolni sem a pörköltek, sem a főzelékek, sem a sültek közé. Maradjunk a görög elnevezésnél.
Készíthetik bármilyen zsenge húsból. Húsvét idején a bárány, kecske, hétköznapokon sertés, marha és szárnyasokból. A hús mellé mindig kell valami zöld növény is. Ez lehet a kerti friss vöröshagyma, a saláta, spenót. A városi ember a piacon azt tudja legkönnyebben frissen megvásárolni. Falvakban, vidéken más a szokás. Ott a vadon termett növényeket használják fel , mint főzelék növény. Nem túl jó szóhasználat, de hogy érezzétek a z ízét, ez közelíti meg leginkább az elkészítés módját.
Kosár számra gyűjtjük ezeket a növényeket. Jó időtöltés, és egészséges életmód a séta és a növény fogyasztása.
Az idén jóval korábban hajtottak kim a növények, mint a szokásos.
Ami receptet bemutatok nektek, ti magatok is elkészíthetitek. Lehet egy hétvégi kirándulást tenni, talán már otthon is vannak gyógynövények kihajtva puhább talajú nedves napos területeken.
Amit én találtam most az a vad spenót, a páfrányrügy, egy kevés csalán, és a gyermekláncfű. Kapor nincs még, de nem is igen használjuk. Sokkal ízesebb, illatosabb és hatóanyagra is erősebb a vadon növő ánizskapor hajtás. Mi magunk egész évben készítünk ilyen ételt. Mindig abból a növényből mi épp frissen megterem. Itt egész évben található valami. Még a nyári száraz időben is. Olyankor a kert egy árnyékos csücskében dédelgetjük a porcsinyt, a szőrös disznó parét és a gyermekláncfüvet. Páfrány rügyből jócskán begyűjtünk, mikor az ideje van, és lefagyasztunk adagokat belőle. Kerti lehet még a cékla és a cukorrépa levél. Ezeket is töltjük is, pitét is készíthetünk egyvelegükből, de frikaséhoz is kiváló. A nyáron az ánizskapor már alig van zsenge hajtással. Öblös vastag levelei nőnek tőből. Azokat szeletre vágva kapjuk az aromás növényt. Tehát egész évben használjuk azt is./Most a laton elnevezéseket nem kerestem ki./
Csirke frikasé vad növényekkel

4 főre
2 db csirkemell
2 db csirkecomb
1kg gyógynövényfű / gyermekláncfű, csalán, vadmargaréta, spenót, vadhagyma stb./
50 ml olívaolaj
1 vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
100 ml fehér száraz bor
200 ml tyúkhúslé / Ez a húspárolás közben keletkezik. A hús és a zöldnövény párolása közben mindig pótolod egy kis vizzel, hogy a végén maradjon a 200 és 100 ml./
1 nagy csokor kapor apróra vágva
2db tojás
1 frissen csavart citrom leve
Só, őrölt fekete bors

Bő olíva olajba a csirkét beleteszem erős lángon hirtelen átpirítom. Majd a fehérborral eloltom. Ekkor beleteszem a vöröshagymát is, és fedő alatt 15' percig párolom. A csirkemell hamarabb felpuhul, ezt kiveszem és félre teszem egy tálba. A csirkecombot hagyom tovább párolódni a fedő alatt.
Közben alaposan átmosok sok sok léből minden zöld növényt. Szeletekre vágom fajtánként. Mikor már majdnem puha a csirke comb is, akkor azt is kiveszem és félreteszem a csirkemellel. A hagymás olajos szaftba beleteszem elsőként a friss vöröshagymát, majd a gyermekláncfüvet, majd a csalánt és a spenótot és a páfrányrügyet. Látszik rajtuk, melyik a zsengébb. Azt utoljára teszem bele. Nagyon figyelek, hogy erős láng legyen a zöldek átdinsztelésénél, és a sót is most teszem bele. A sótól és az állandó keveréstől a zöld növénynek friss színe marad. Ha lefeded, és nem kevered, akkor bebarnul. Íze jó lesz, de küllemre veszít értékéből. Amikor már látom, hogy összerogyott a zöld növény, akkor ha kevés lé van rajta, egy kis hideg vizet teszek rá, és ekkor már fedővel lefedhetem, és épp csak forrásban tartva puhítom. majd megkóstolok a növényt. Kb 20 perc párolás kell neki, hogy egyenletes puha legyen. Ekkor fedőt levéve, a húsokat ráhelyezem és az aromás növényt mi nálatok a kapor lehet és a fokhagyma gerezd, ezt rászórom. Fekete borsot is rá, és újabb 10 percig fedő alatt összepárolom.
Felpuhult minden, az ízek összeértek, ekkor jön az ami nagy figyelmet kér.
A húson és a növényen egy nagyobb bögrényi szaftos lé van. Ne legyen ennél sem több, sem kevesebb! Kb 300 ml!
Egy nagy tálba kettő tojást villával felvesz. Hozzáteszel egy frissen csavart citrom levét. Újra felvered.
A lábasból a forrásban levő levet leveszem egy kiöntő edénybe és úgy csurgatom a citromos tojáshoz, hogy azt állandóan verem a villával.
Ez kifehéredik, ekkor óvatosan ráöntöm az összeset a húsos zöld növényes ételre a lábosba. A fedőt ráteszem, és jól lezárva átlötyögtetem, hogy a citromos tojásos mártás járja át a teljes ételt. Ekkor már nem teszem vissza újra a tűzre. Hisz oly forró volt még a tál étel hogy a tojásnak elég ennyi. Ettől a mártástól sűrűsödik be a lé. Hagyom még egy 10 percig, fedő alatt minden íz újra összeérjen.
Tálaláshoz friss kenyér, olíva bogyó, feta sajt.
Az étel laktató, szaftos, aromás, és mindennel teli mire ilyenkor tavasszal szükségünk van.
Vidámságot, erőt, energiát ad. Főleg, ha ti magatok gyűjtötök hozzávalókat.
Próbáljátok ki tehát a gyűjtés örömét is, és az azokból készült ételt is. Testet, lelket táplál és 100 évig fogtok majd ti is vidáman élni!
Kívánok sok sikert ennek a finom ételnek a kipróbálásához!
#16961

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Az éttermi ajánlataim kedvence a centrum partunk tavernája.
Eredeti görög ízekkel várja vendégeit.
A főszakács Stavrula, ki Mico és Kostas anyukája.
Hagyományos konyha, házi ízek, és nagy nagy tisztaság jellemzi.
#16953

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 4

nagybernath válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

kissas57 írta: Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de sajnos elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.



Jó reggelt!
Amennyiben arra a napon szárított, intenzív ízűre gondolsz: Budapest,1073 Erzsébet körút 15. Keleti Fűszeres, többféle kapható a pultnál, de van előre csomagolt is.
üdv. B.Erika
#16838

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 38

kissas57 válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de sajnos elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.
#16834

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Jelentem a káposztám elkészült és mennyei finom lett!!!
Köszönöm a segítséget is hozzá.
KATA IGAZAD VOLT MINDENBEN! Hihetetlen egyszerű és tökéletes az eljárás.
Kellett a nyomató kő hozzá, mert különben a felszínen lebegett volna a káposzta. A hordó mozgatása nehéz lett tőle, de azt is okosan megoldottuk. Immár a hűvösre került, hogy fogyasszuk.
Emlékeztek az otthon kapható kerámia hordóban készült a káposztám.
30kg káposztából kb 20 kg lett. Ehhez kb 450 gr só került. IDEÁLISNAK bizonyult.
Mivel gyári nyomató kövem nem volt, tányérokat és kettő tömb követ használtam erre.
Semmi más nem kellett hozzá, csak a türelmem, hogy elkészítés után ne piszkáljam.
Mit mondjak, ez volt a legnehezebb. Eszembe jutott Odüszeusz és legénysége, mikor a széllel telt zsákhoz nem nyúlhattak. Fél időben én is megnyitottam, és akkor került be a kő. Tehát szükséges volt.
És lásd az eredményt.
Néztem recepteket, de a végén nem kísérleteztem. maradtam az ismertnél.
Paradicsomos kakas aprólék a sütőben és rizses káposzta.
Talán ti nem ismeritek az itteni paradicsomos kakas receptet.
Origánó, babér levél, fekete bors, vörös hagyma, fokhagyma, egy korty fehér bor, kevés víz és a kakas.
Felfőztem félig készre. A levét szándékosan bővebbre hagytam,hogy legyen a rizses káposztára is belőle.
Majd meg tisztottam a krumplit és újra átrottyantottam kuktában a kakast és a krumplit együtt.
Mikor majdnem készen lett, áttettem a tepsibe és ráöntöttem 2 dl sűrűbb házi paradicsomot. 200 fokra 15 percre a sütőbe tettem.
A kiürült kuktába az egyszer átmosott savanyú káposzta, kicsit kinyomva. Kb 1/2 kg. Ehhez egy 150 ml -es pohárnyi rizs és egy vékony szeletre szelt vöröshagymát tettem, a kakastól ellopott lével. Kukta egy forrásig, majd elzártam, hagytam a gőzben kipattogjon a rizs. Ezután azt is át a sütőbe, és még 5 perc 200 C.
Tálaláskor nem volt tejfölöm, csak joghurtom.
Mennyei lett!!!
#16812

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 51

joska válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

pamag írta: Baranyai svábok vagyunk... hogy a töltött káposzta eredetileg is benne volt-e őseim főztjében, vagy csak Baranyában ismerkedtek meg vele, azt nem tudom, nem tudhatom.
Arra gondolok, hogy talán a Baranyában nagy létszámban élő délszlávoktól származik az étel is meg a neve is, akik délről, a török birodalomból hozhatták.


Székelyföldön, de Erdély szerte is szinte nemzeti eledel a töltött káposzta. És nem a Dunántúlon meghonosodott gyalult savanyú káposzta alapon készült, hanem az a levélbe csomagolt, ahogy Ági is írja, és Erdélyt, Székelyföldet elég kevés sváb, délszláv hatás, de még Török befolyás érte.
Egy kézimunkázó (varró-himző) csoporttal mentünk egyszer Erdélybe egy szakmai útra.
Első találkozót Zsobokra terveztem.
Zsobok egy kis kalotaszegi falu, Bánfihunyad közelében.
Vacsorára természetesen töltött káposztával vártak.
Másnap Torockóra mentünk a torockói hímzést, csipkeverést tanulmányozni.
Az egyik hölgy édesapja Tordaszentmihályi származású, a rokonság ma is ott él.
Megkérdezte, arra megyünk e, és megállnánk e míg pár szót beszélget a rokonsággal. Szólt nekik telefonon hogy megyünk Torockóra.
Természetesen, hisz belefér az időbe.
Odaérve a rokonság marasztalta a hölgyet, éjszakára, de ő mondta hogy este megbeszélt program van a torockói asszonyokkal, nem maradhat.
Akkor átjönnek érte este a program után, és majd reggel ha megyünk visszafelé akkor felvesszük.
Így is lett.
Torockón, a vendégfogadók vacsorával vártak bennünket.
Természetesen töltött káposztával.
Másnap reggel hazafelé menet felvettük a hölgyet Szentmihályon. Nevetve meséli.
Mit gondoltok mivel vártak vacsorára.
Természetesen töltött káposztát
#16775

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 3260

pamag válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Ági írta: Ünnepi ételeink.
Pamaggal beszélgetve írtam le:

Pamag írta:
Mindenesetre kell majd még egyszer töltöttkáposztát főznöm. Csak nem csinálom meg a szármát, mert nem tudom becsületesen beletekerni a levélbe a gombócot, hanem csak úgy kerül bele pucéran a káposzta közé. Azért úgy is szeretjük :-)
Erre felkaptam a fejem...SZÁRMA????
Honnan használod te a szárma szót???Használják a környezetedben mások is szármának?
................................................

Én így tanultam meg gyerekkoromban, Pécsett. Tudomásom szerint a környezetünkben mindenki így használta.
Baranyai svábok vagyunk... hogy a töltött káposzta eredetileg is benne volt-e őseim főztjében, vagy csak Baranyában ismerkedtek meg vele, azt nem tudom, nem tudhatom.
Arra gondolok, hogy talán a Baranyában nagy létszámban élő délszlávoktól származik az étel is meg a neve is, akik délről, a török birodalomból hozhatták.
Egy vagy két éve a kajszi nevét elemeztük ki - ott azt is magától értetődőnek ismertük kajszinak, míg az alföldi magyar kizárólag sárgabarackot mond.
Valószínűleg ugyanez a helyzet a szárma nevével is.
Mindenesetre láttam már szakácskönyvben (vagy újságban) is leírva, tehát nem ismeretlen.

Gyerekkoromban amúgy - legalábbis így rémlik - kizárólag disznóöléskor volt nálunk töltöttkáposzta. Valószínűleg arra külön savanyított a nagymamám valamennyi káposztát. De az is lehet, hogy édeskáposztából főzte... Mindenesetre nem szerettem. Ízetlen volt, és nem győztem kerülgetni a töltelék káposztalevelét, mert azt nem ettem meg (ahogy a töltöttpaprika paprikáját se...)
Aztán nagy szemeket meresztettem anyósom töltöttkáposztájára meg amúgy a többi ételére is, hiszen addig nem olyannak ismertem őket. Nem spórolós valami volt, hanem alaposan megfűszerezett, bőségesen benne volt minden hozzávaló.
Igyekeztem anyósom főztjéhez hasonlóan megcsinálni a töltöttkáposztát.
Amúgy akkor kezdtem csak ezekkel az ikonikus kajákkal foglalkozni, mikor anyukám meg anyósom kiesett a sorból. Enni ették volna - a töltöttkáposztát, a beiglit, a fánkot - de megcsinálni már nem tudták. Muszáj volt helyettük előállítani...

Szóval :D ...Jó étvágyat mindenkinek minden kajához! :D
#16774

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Ünnepi ételeink.
Pamaggal beszélgetve írtam le:

Pamag írta:
Mindenesetre kell majd még egyszer töltöttkáposztát főznöm. Csak nem csinálom meg a szármát, mert nem tudom becsületesen beletekerni a levélbe a gombócot, hanem csak úgy kerül bele pucéran a káposzta közé. Azért úgy is szeretjük :-)
Erre felkaptam a fejem...SZÁRMA????
Honnan használod te a szárma szót???Használják a környezetedben mások is szármának?
Én otthon bunda, levélnek ismertem. Levélben telkertnek ismertem. Gyerek koromban én is a káposztát visszautasítva így mondtam. Bundát nem kérem!
Itt görögül mondjuk szármának. Hivatalosan dolmadakia, dolmades, dolmas. De mikor készítem, azt mondom görögül: szármát tekerek.
A Dolmá, vagy gemisztá, az a töltött. Az lehet, cukkini, padlizsán, krumpli, paradicsom, hagyma.
A szárma az mindig tekerést jelent, tehát levélben töltést.
Ha hozzáteszem gialadzi, akkor tudják, hogy hús nélküli töltést teszek.
???µ?? ??? ????µ??
???? ????? ? ???????; ???? ??? ????????? ???? µ?????????µ? ??? ?????? ??? ?? ????????. ? ???? «????µ?» (??? ?? ??µ? dolmak= ??µ???) ??µ????? ??µ????, ?????? ???? ??? ?? ??????µ? ??? ????µ? ???? ???? µ???. ? ???? «???µ?» (??? ?? ??µ? sarmak=??????) ???????????? ?,?? ????? ???????. ?????? ?,?? ????????? µ??? ?? ?????, ???? ?? ???µ???????? ? ?? ???????????, ????? ???µ??. ????, ?µ??, ???? µ?????? µ??? ?? ???? ????????, ???? ?.?. ?? µ?? µ????????, ???? ????? ????µ??. ??? ?? ????µ?????? ?????? ?? ???????? ???µ????. ?????, ????????? (??? ??? ?????????, ?? ?????µ? ?? ???????????µ?) ??µ????? ???????? ??? ?????µ????????? ???? ? ??µ??? (??? ????, ???????? ???.) ??? ??????µ????? ?????.

el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CF%82-https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF ... E%AC%CF%82

? ??????? (????????? ??? ?? ?????? ? ???????[???????? ?????????]) ????? ?????? ??? ?????? ?? ??? ?????????? ?????? ?? ??????? ????????, ??? ??? ????????? ???? ???????? ??????? ????? ??? ???? ???????? ??? ????? ?????????? ????????????? ??? ??? ???? ????????, ???? ?????, ???? ???????, ???????? ??? ???????? ??? ????? ????.
A dolmades, -nevezik szármának, giarmasnak is- a zöldséges ételek közé tartozik. A görög konyha a török konyhától vette át az ételt. Oroszország, Közép-Kelet, Kaukázus, közép és észak Ázsiai területeken is elterjedt.
Különféle leveleket töltelékkel tekerve készítenek el. Levelek lehetnek, szőlő, saláta, cukorrépa, káposzta, de tökvirág szirmot is tölthetnek.

«?????» ?????????? ??? ?? ???????? ???? sarmak ??? ???????? «??????». ????? ?????????? ?????????? ??? ??? ???????? ???? ??? ?? «?????», yaprak.

A szárma a török tekerem igéből származik. Giarak szó törökül levelet jelent.

Én meg az idén a mákos sütim mellé készítettem karácsonyra és egész évre
kourampie-t- Ezt még Marci nagyijától tanultam. Ő még a régi mértékegységekkel írt recepttel készítette. Oká-ban mondták akkor. Így mérte. Ezt a receptet megörököltem, és nosztalgiáztam. Mivel nem romlandó, egy tepsit kisütöttem, a többi tésztát a fagyasztóba tettem adagokban, hogy még nyár elején is süthessek. Hiába akkor nagy családok voltak.
?? ???????????? ??? ??????? ???…
www.cretangastronomy.gr/2010/12/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-2/ - www.cretangastronomy.gr/2010/12/ ... F%CF%85-2/

Az újévi ételünk az is kivételes volt.
Az idei 7 hónapos fehér amerikai típusú hús pulykánk 8 kg-ra sikerült és szinte háj nélküli. 10 csomagban lefagyasztottam. Egy adagot tejes, fehérboros, szemes fekete borsos, fokhagymás, vöröshagymás, mustáros, olíva olajos pácban tartottam 3 napig. Majd babérág, rozmaringág, és szőlő vesszőből egy koszorút fontam. A cserépedényemet egy éjszakára vízbe áztattam. Előző este sóból tojás fehérjéből lisztből kemény tésztát gyúrtam, hagytam hidegen pihenni. Új év reggelén a kandallóba nagy parazsat készítettem. Kerámia edényembe belehelyeztem a koszorút, rá középre a húsokat, oldalt körbe a nagy kockára vágott krumplit, a tetejére a hús pác hagymáit. Volt még egy üveg olajban eltett vegyes erdei gombám, azt is összekevertem és a tetejére tettem. A bolondériája az ízkavalkádnak, hogy teljes legyen, egy minike mandarint egészbe is beletettem a koszorú ágak közé szorítva. Szaftnak csak a kb. 1 literből álló páclevet. Majd a tésztát fedőnek, és még egy fedőt. Az élő parazsat széthúztam belehelyeztem a nehézzé vált cserépedényem, és mindenhol betakartam a parázzsal. Hozzáteszem, a kandalló beltere hatalmas és már 4. napja állandó forróságban volt és a platnia szerintem tüzelés nélkül több, mint 24 óráig forró maradt volna. Ezt reggel 10 órára elkészítettem, kb fél óra alatt, majd békén hagytam. Este 7 órakor bontottuk meg a hamuból. Felkészültem, hogy a szomszédba megyünk majd enni, ha nem sikerült volna a csodám.
Végül a szomszédok jöttek át hozzánk enni. A krumpli pirosra sült, a pulyka omlós és körbe pirosra sült. A szaft... ÁLOM. Minden harmonikus, semmit külön nem tudtam kivenni, hogy mi lehetett ízesítésként. EGY ÁLOM VOLT!!!!
Szerintem életem legsikeresebb sültjét az idén készítettem!
Fotó nem lett róla, mert minden oly gyorsan készült...
Ezt a receptet honnan vettem? Komponáltam. Itt a régi házak mindegyike rendelkezik hatalmas hagyományos kandallóval, vagy kemencével. Hasonlóan készítenek húsételeket is, de a szemes, hüvelyes termékeket, főleg bőjt idején szinte csak így készítik. Akár nyáron is készítenek így ételt a szabadban is. Akkor gödröt ásnak, abba nagy tüzet raknak erős ágakból. és abba helyezik bele a cserépedényt. Metszések, mezőgazdasági idők idején nem volt idő kevergetésre és étel nézegetésre. Egy tál ételként ették a babot, lencsét, csicseriborsót. az ételbe beletettek minden fellelhető zöldséget, ,-fehér káposzta, vastag szárú zeller, vöröshagyma, fokhagyma. A kerti munka elkezdésekor előkészítették a tüzet, majd lapáttal lefedték a parázzsal az edényt, és mire a munka befejeződött, az ízletes étel elkészült. Ahogy mi bográcsozunk, ők úgy használták ezt mindennapi főzésként. Az olcsó ételek közé tartozott ez régen. Ma vagy házaknál még használják, vagy drága ételként hagyományos falvak vagy falusi turizmusként ismert szállások egyikén , mint különlegesség lehet ilyet kóstolni. ti magatok is megpróbálhatjátok. Fontos, hogy egy éjszakára tiszta hideg vízben ázzon az edény. És a fa mit parázsnak készítetek erős vad fából legyen, akkor tartós a parazsa. Az edény vastag jól kiégetett agyagedénynek kell lennie. Kemence vagy kandalló hiányában lehet a kerti gödröt használni. Ha sütőbe készítitek ezeket az ételeket, olyan különbség lesz, mint a villanytűzhelyes és a bográcsos gulyás közt.

Mindez hosszú munka igényesnek tűnhet, pedig 3 -szor fél órácska sem volt.
A sütiről teszek fel fotót, mert többen ismeritek és szeretitek.
#16773

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

vikso írta: Thassosi gesztenyéből készítettem pürét, ebből fogom elkészíteni Ági receptjét. Egyszerűnek, és finomnak tűnik. Köszönöm. :D


:D Készítettem sajtosat is és natúrt. Talán a natúr ízlett a legjobban. Hiába az a hagyományos. A fél adagot gyúrtam be, az is kitartott még kettő napig. Akkor parázson melegítettem át. Az volt a csúcs! Még frissen sem volt oly ízletes, mint a parázson újra sütött. Hiába, a hagyományt cifrázhatjuk, mindig marad a legjobb!
#16713

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 538

vikso válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Thassosi gesztenyéből készítettem pürét, ebből fogom elkészíteni Ági receptjét. Egyszerűnek, és finomnak tűnik. Köszönöm. :D
#16709

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

GESZTENYÉS KROKETT
4 főre
Krumpli püré kb. 1 kg
Liszt kb. 0,3 kg
Tojás 2 db
Só ízlés szerint
Gesztenye püré 1 csomag
Panírozáshoz: tojás, só, zsemlyemorzsa
Sütéshez: olaj
A kicsit kihűlt krumpli pürével, lisztel és tojással, gyúrható krokett tésztát csinálok. Kinyújtom cca1 cm-es vastagra. Felvágom téglalap formájú tetszőleges darabokra (kb 10 x 6 cm). A felengedett gesztenye püréből hengereket formázok, megtöltöm a tésztákat, alaposan lezárom őket, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kijönni. Panírozom és aranybarnára sütöm bő olajban.
Köretként nagyon finom főleg vadhúsokhoz, de önállóan is fogyasztható egy kis áfonya lekvárba mártogatva.
Természetesen más töltelékekkel is készíthető (zöldséges, húsos, sajtos, stb)
Fűszerekben elviseli a babért, gyömbért, szerecsendiót.
#16708

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Vasárnapi sütim. Libatepertőből készített diós- szilva lekváros papucs.
Nem segítek magamon a fogyókúrában. Hiába tél közeleg.
Minden a kertünkben termett, és mindent én készítettem hozzá. Még egy kispárna is lett a libusunk tollából.
#16590

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 538

vikso válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Nagyon jó termésünk van almából, sok lehullik, nekiláttam almaecetet gyártani
Sok receptet olvastam, mire összeállt, hogy miként is készítsem.


Az almákat héjastól daraboltam,/csutkát nem/ reszeléssel nem kínlódom :D Aztán 5 literes üvegbe raktam 2 kg. almadarabot, rá öntöttem 2 liter vizet 20 dkg. cukorral. A lét felforraltam, majd langyosan ráöntöttem az almára. Tetejére kenyérszeletet tettem, letakartam textildarabkával. Pár nap után a kenyérdarabot kivettem. Igy maradt 10 napig, közben naponta 2x3 megkevertem. Ezután leszűrtem az almadaraboktól, és minden 1 liter leszűrt léhez 10 dkg. cukrot raktam. Letakartam, 4 hétig állni hagytam/hagyom, mert legalább 6 l. körül készül. Amikor ez az idő is letelt /szerintem elég erős lett így is, mert azt olvastam, hogy mennél tovább marad annál erősebb lesz az eset/ lefejtettem, nem szűrtem hanem mint a bort kis csövön lefejtettem, 2 napig állni hagytam, majd ezután még egyszer lefejtettem, és most már lezárom a kész alma ecetet. Nem lesz olyan átlátszóan tiszta mint a bolti. Ajándéknak is szánom, ezért keresek hozzá formás üveget. Valami szép címke szerkesztésére gondoltam, ha sikerül. Mellé rövidke leírást az almaecet hasznáról :D
Érezni az ecetszagot, fedett, de nem zárt térben érlelődik.

Van aki azt mondja, hogy macerás, hát az még nem tett el zöld diót cukor szirupba :lol:
#16283

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 194

suvimarta válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Messi!
A sarti.guru blogon olvastam egyszer ha jól emlékszem muszaka receptet, ami eléggé autentikusnak tűnt
www.sarti.guru/blog?start=42 - www.sarti.guru/blog?start=42
#16239

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.463 másodperc
endeel