file Gasztronomia

  • Hozzászólások: 1744

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Anyósom megfőzte a cukkinit. Szeletekre vágta, megszórta origánóval, olívaolajat öntött rá, meg egy kis friss fokhagymát nyomott rá. ehhez a piritos kenyeret tett, meg egy kis tényérra joghurtot. Ez egy általános görög vacsora.
Ilyet már ti is tudtok készíteni. Főzhettek hozzá tojást is, amit megintcsak megszórtok olíva olajjal és origánóval.
Jó étvágyat!


A Tráta taverna magyar étlapja is szuperál. A befutott vendégek egy vendégkönyvbe is írtak tapasztalataikról.
Várom erre az oldalra is a tapasztalatotokat, ill. írjátok a receptet, ha sejtitek, hogy hogyan készítették. Hátha az otthoniak is eltudják készíteni.
#2646

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1227

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Már főzéskor is Görögországot idézem. A mai vacsi: girosz pitában. Találtam még a fűszerek között eredeti (görög) girosz fűszer-keveréket. A pitát is én sütöttem. Jók lettek, szépen szétnyíltak. Gyakorlatilag kész vagyok. A fiúkat várom.....
A férjem kipergette az idei első akácméztermést. Nagyon fincsi, szép világos a színe is. Ma költözik az állomány a Mátrába, mert a hegyekben most kezd nyílni a virág. Az lesz majd az igazi...(reméljük), főleg, ha az időjárás is kedvező lesz!
#2372

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1744

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

A magyar és a görög konyhából eredő humoros helyzetem megint előállt.
Jorgoshoz a parti henteshez járok. Azelőtt itt a faluban volt az üzlete. A falu akkori 3 hentese közül őt kedveltem a legjobban, mert kéréseimre mindig odafigyel, és a
húsbeli izlésemet, ami a magyar szokásnak megfelelő, dijjazza, ill. az egyetlen nőnek tart aki ért a húsokhoz. (Téved!)
Az utolsó alkalommal még a karneváli őrületben sok volt a vásárlója, valószínű az volt az oka, hogy elfelejtette mit hogy kérek. Itt a marhapörköltet, amit kokkinisztónak- mouszhári- hívnak egy kg marha nyakat 3-4 db ba vágnak. Téglalap formába. Tehát hatalmas darabok. Én álltalában a faksznis combból kérek és kis kockákra vágva. Hazaérve mikor megláttam a fél marhát egybe majdnem sírva fakadtam. A helyi tehén itt a hegyen baktat, isteni finom a húsa a szabadtartástól, viszont a felvágásához jó kés, a főzéséhez sok idő kell. Így pörköltnek még csak megtudtam főzni, de gulyásleveshez alkalmatlan volt. Pános morgott, hogy miért nem figyeltem... Ma újból vásároltam. Szegény Jorgos az utolsó akciója után humorosan , de jól leteremtettem. Emlékezett. Két kis tanuló inas volt nála, és mikor leadtam rendelésem, elkapta a két kölyköt: Ha magyart láttok az üzletbe marhahúst rendelni, akkor így kell felvágni a húst. Pános közben elszívta az autójában a cigijét, majd kíváncsian bejött. Mondván mit csinálok az üzletbe, mikor egy szál vevő vagyok, 3 hentes és mindössze 1kg marhahúst veszek. Kérdezi Jorgoszt is, aki a két fiúval együtt vágta a húsom. Morog az orra alatt: Látjátok így kell darált húst vágni késsel.
Negyed óra és kész volt.
Hazaérek, kezdem felkészíteni a pörköltet.
:Sirvaröhög: :Sirvaröhög: :Sirvaröhög:
Hiszitek, nem, tényleg darálthúst készített!!!
Mint egy nagyobb babszem, akkorára vágta fel a kg húst...
Most mit tegyek?
6. éve tanítom Jorgoszt.
Azt tudja, hogy a faksznit nem szabad kivágni. Az adja a szaftot.
De a mérettel még úgy érzem kínlódni fogunk másik 6 évet!
Vagy csak nagyon odafigyelt a legjobb kuncsaftjára, mert a böjti időben a hentesek nem igen bővelkednek vevőben?
#2140

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1227

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Drága balázsh!!
Megtaláltam a valamit...
Köszönöm! :Köszi:
Csodajó!!! :D
#1965

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 2624

balazsh válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Letöltések/Egyebek
van ott valami. :)
#1928

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1227

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Óh... ez az oldal maga a mennyország a főzni szerető és a görög ízeket is kedvelő fórumozóknak.
Ma éppen grillezett csirkemellet készítettem, görög salátával. Mostanában egyébként is sok Görögországra emlékeztető ételt főzök. De alig várom, hogy kint kóstolhassam meg ismét. Tavaly Marmarasról hoztunk gyros és grill fűszert, kis tasakokban, eredetit, a piacról. No meg szárított paradicsomot, de nem olyat, ami olajban van eltéve! Minden ételt elvarázsol szinte.
#1922

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1744

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

mármint a kávé és a méz) afrodiziákumnak számít (hm...).

A mézről tudtam. Azért is adnak esküvőkön a koubáros által egy kiskanál mézes diót. Először az új párnak, majd a vendégek is nyalakodnak belőle. A kávéval nem tudom hogy váltja ki a méz a hatását.
Az ínyencek itt mézzel és szezámmag krémmel pettingelik meg. Megkóstoltam már. A szezámmagos rizsleves, amit böjti ételként eszünk, az bejön nekem is. De a kávét én is mézzel és sűrített tejel iszom.
Én a mézre mikor jöttem rá?
Sátoroztunk a parton, minden jóból kezdtünk kifogyni. Kávét szerettem volna, és a maradék cukor kifogyott. És, hogy a méz feloldódjon a vízbe, a brikimet a faszénre tettem a vízzel. A füst is adott egy különleges aromát... :kávéfőző:

Egyébként a füst sok mindennek jót tesz.
Tegnap volt a tévében egy kirándulási helyeket bemutató program. Samoutrákin volt a riporter egyhagyományos tavernában. Ott mutatták, hogy a tavernában egy átlag nap 90 kg krumplit sütnek ki a mi bográcsunkhoz hasonló üstbe a szabad tűzön. Erre én 3 éve jöttem rá. A bunkiba voltunk nyáron egy nagy társasággal és a gyermekeknek szánt krumpli sütése közben kifogyott a gáz. A tesómék mondták mit bénázok, rottyantsak alá a bográcsnak és süssem ott ki. Nem csak azt sütöttük ki, hanem a padlizsán és a cukkini szeleteket is,-szódával kikevert lisztbe mártva. Azóta ezt rendszeresen csináljuk.

Visszatérve még a tv-ben látott tavernára, a sült krumpli melletti különlegessége, hogy mindent faszénen készít és ladókolán, azaz zsír papíron szolgálnak fel. Nincs tányér!
Ha itt Kavalában szeretnétek egy ilyet megkóstolni, remek konyha , különleges környezetben. A neve: :Keres: .A kompkikötőből, ha jöttök fel az óváros felé, van a Ágios Nikolaos nagytemploma. Mögötte vannak sikátorszerű turistautcák. A templom mögötti első sikátor, a harmadik üzlet. Kívülről nem látszik milyen. A belseje viszont nagyon eredeti. Régi török hamam volt. Szépen meghagyták, és mindig a régi narkós /argirét szívók zenéje/, baklamával kísért zenét adják aláfestésként az étkezésekhez. És olcsó hely. Amikor Kaválában giroszt ennétek, azt felejtsétek el. Helyette ide menjetek és egyetek valamit a faszénről. A sült krumli ugyan nem faszénen sűlt, de mindig frissen tisztított, és nem hasáb, hanem kerekre sütik.
Meg van a taverna neve:SOUSOUNI (A szó jelentése: alkony)
#1916

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 42

enaszelinolatrisz válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Van egy Jó Receptem:????? ????????????!?iztos ismeritek.
Halva házilag:

4 dl tej
30 dkg olajos mag (napraforgó, dió, mogyoró, mandula stb.)
30 dkg cukor
2-evőkanál vaj.

Az olajos magvakat apróra vágjuk, vagy megdaráljuk,
elkeverjük a tejjel, cukorral és a vajjal és lassú
tűzön felforraljuk, állandó keverés mellett a tűz
erejét csökkentve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
A kapott masszának illik elválni az edény aljától.
Formába öntjük hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések:
A keverék a besamelhez hasonlóan viselkedik, de sűrűbbre
kell főzni.
A recept egy kg készítéséről szól.
A cukor részben vagy egészében helyettesíthető mézzel.
Ajánlatos arányosan kisebb mennyiséggel kísérletezni.

Éppen most szereztem a receptet.Még én sem próbáltam.
Sok szerencsét mindenkinek hozzá! Majd jelentkezem, ha kipróbáltam.

Ha nem hallottál volna róla most elmondom.Ha egy görög megkínál halvával ne utasítsd vissza mert az nagy sértés.Ö a tiszteletét fejezi ki irántad.

???? ?????!
#1887

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 53

mia válaszolt a témára:

poker1 írta: Mia mi az a stifado?

Nagyon guszta, de nem tudom kibogozni a szememmel, hogy mi lehet a tányéron.... :)


pörkölt-féleség, de egyáltalán nem magyaros ízekkel. ahány tájegység, annyiféleképp készítik, én eddig legtöbbször marhából/borjúból ettem, de létezik nyúlból is, meg hát gondolom ki mit szeret, abból készíti.

szeletelt/kockára vágott husikat dinsztelt hagymán le kell pirítani, majd a pörkölt szaftos részét (a nálunk megszokott pirospaprikás fűszerezés helyett) ők paradicsommal, sóval, borssal, fahéjjal, szegfűszeggel és babérlevéllel ízesítik. mi olyan recept szerint csináljuk, ami ír vörösbort is. :) aprószemű hagymát egészben meg kell kicsit pirítani egy serpenyőben, majd azt is belefőzni a szaftba, és krumpli van mellé. ez változó: van ahol egyszerűen külön adnak mellé sültkrumplit, van ahol tepsis krumplit, van ahol főtt krumplit, van ahol pedig a megpirított burgonyát belefőzik a stifadoba, és úgy együtt tálalják. imádom... már számolom a napokat, hogy mikor ehetek ilyet újra. :D bár szoktunk csinálni, de azért mégiscsak ott az igazi. :)
#1172

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 94

poker1 válaszolt a témára:

Mia mi az a stifado?

Nagyon guszta, de nem tudom kibogozni a szememmel, hogy mi lehet a tányéron.... :)
#1171

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 221

noriga válaszolt a témára:

Balazsh, míg elnem felejtem, cserpák javaslatára mi is kipróbáltuk a Captain tavernát és ott is ragadtunk. Nagyon finoman főznek, tudom ajánlani mindenkinek. (Írtad, hogy Ti is itt ettetek, azért említem.) Amiket én kipróbáltam többek közt a musaka (mennyei), valamilyen halszelet paradicsomos szósszal leöntve, és bizony itt ettük a legfinomabb tengeri herkentyűket is, gyönyörűen tálra halmozva.
Az utólsó esténken, pedig kirúgtunk a hámból és vacsi után még legyűrtünk egy nagy adag: fagyi a tál közepén, körberakva gyümölcsökkel és leöntve mézes-grillás öntettel és megszórva vágott dióval.
Nnnnyami.... még most összefut a .....!
#1151

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 53

mia válaszolt a témára:

a férjem általában grill tálat kér, és az asztalról nem hiányozhat a tzatziki és a horiatik sem... ;)

#1141

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 53

mia válaszolt a témára:

az én kedvencem a stifado. bárhol járunk Görögországban, ezt mindenhol megkóstolom, szoktunk készíteni itthon is. a legfinomabbat egyébként Limenasban, a Simi tavernában ettem. :)

#1140

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 94

poker1 válaszolt a témára:

balazsh írta: Tettem fel pár fotót a gasztronómia oldalra.


Köszi Balázs!

Továbbítottam a nejemnek, majd meglátjuk, mit tudunk belőle kihozni.
#1133

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 2624

balazsh válaszolt a témára:

Tettem fel pár fotót a gasztronómia oldalra.
#1126

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 2624

balazsh válaszolt a témára:

poker1 írta: A saganaki valami észveszelytően finom!!!
Idén ettünk először, és a fülünk kettéállt tőle. Balázs nem tudsz véletlen egy receptet vadászni hozzá?

A grillezett fetát hogyan készítitek el? Sajna én panelos vagyok. Meg lehet oldani valahogy gázsütőben?

Saganaki (görög rántott sajt)
40 dkg kemény sós görög sajt, a panírozáshoz liszt, zsemlemorzsa, tojás, a kisütéshez bőven olivaolaj.
A sajtot nem túl vékonyra (kb. ujjnyi vastag) felszeletelem. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom kétszer, majd bő forró olivaolajban mindkét oldalát megsütöm. Görögös garnírungokkal (paradicsom, uborka, olajbogyó, tzaziki, feferoni paprika) körítem.

Egy forrás pl.: http://recept.grocceni.com/saganaki.html

Grillezett feta:
A párom készítette, míg én kint grilleztem. De valahogy így lehetett. Kis cserépedényben (Metróban kapható) alulra felülre paprika paradicsom, közé feta sajt, rá pedig kint vásárolt görög saláta fűszer. Lehet, hogy volt rajta egy kis olivaolaj is, ezt majd megkérezem. Ezt a sütőbe be, míg a sajt egy kicsit meg nem olvad. Majdnem olyan, mint az igazi. :lol:

De ezeket miért nem árulja el az Ági?
#1123

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 94

poker1 válaszolt a témára:

balazsh írta: El is kezdem.

Mindenkinek ajánlom a grillezett fetát, nekünk nagyon bejött. (a hétvégén már készítettünk is itthon :))
Finom még a feta saganaki. Ez olyan mintha rántott sajt lenne, de nem rántott, hanem a sajtból képződik a panír szerű cucc rá. Sajnos nem sok helyen láttam az étlapon.
Nekünk bejött a grillezett polip is és a kardhal is.
De nekem szinte az összes grillezett húsuk is ízlett.

Ettem kukuretcit is, az valami belsőséggel töltött cucc. Ez inkább érdekes, mint finom, da abszolút nem ehetetlen.

Én azt mondom, hogy bátran próbálkozzon mindenki.

Jövő héten teszek fel a honlapra új képeket is az ételekről.


A saganaki valami észveszelytően finom!!!
Idén ettünk először, és a fülünk kettéállt tőle. Balázs nem tudsz véletlen egy receptet vadászni hozzá?

A grillezett fetát hogyan készítitek el? Sajna én panelos vagyok. Meg lehet oldani valahogy gázsütőben?
#1118

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 2624

balazsh válaszolt a témára:

El is kezdem.

Mindenkinek ajánlom a grillezett fetát, nekünk nagyon bejött. (a hétvégén már készítettünk is itthon :))
Finom még a feta saganaki. Ez olyan mintha rántott sajt lenne, de nem rántott, hanem a sajtból képződik a panír szerű cucc rá. Sajnos nem sok helyen láttam az étlapon.
Nekünk bejött a grillezett polip is és a kardhal is.
De nekem szinte az összes grillezett húsuk is ízlett.

Ettem kukuretcit is, az valami belsőséggel töltött cucc. Ez inkább érdekes, mint finom, da abszolút nem ehetetlen.

Én azt mondom, hogy bátran próbálkozzon mindenki.

Jövő héten teszek fel a honlapra új képeket is az ételekről.
#982

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 2624

balazsh létrehozta a témát: Gasztronomia

Ide jöhetnének olyan dolgok, hogy ki mit evett, mi az ami nagyon ízlett.
#980

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.210 másodperc
endeel