2020.07.03. – 07.17.

A 2020-as év nem a megszokott módon kezdődött, és mint tudjuk, nem is úgy folytatódott. Januárban még nem tudtuk, hogy hova megyünk nyáron nyaralni. Előző években ekkor már mindig tudtuk, hogy mi lesz a görögországi úticél. Most ez nem így volt és ez a COVID miatt sokáig így is maradt.

A híreket és különböző intézkedéseket folyamatosan követtük. Június elején végül Ágival megegyeztünk, hogy az Angela Apartman és Stúdió-ban foglal nekünk egy stúdiót.

Mivel július 1-vel Görögország bizonyos feltételekkel megnyitotta kapuit, ezért 2-án este a tervek szerint útnak indultunk. Természetesen előtte a kötelező bejelentő lapot kitöltöttük. A bolgár útdíjat, mivel Evzoni ekkor zárva volt, online megvettem.

Útközben Szegeden megálltunk, mert egy csomagot kellett vinni Áginak, és mivel Röszkénél nagy forgalomról jöttek hírek, ezért Tompát vettük célba. Tompán a két határon 11 perc alatt átjutottunk, igazából öt se lett volna, de előttünk egy kisbusszal valami nem stimmelt és elég későn jutott eszükbe, hogy félreállítsák. Szabadka után az elkerülő út teljesen elkészült, nem kellett bemenni a városba. Az autópályára való felhajtó után mindjárt az első kapunál is voltunk, ahol a bilétát elvettük és folytattuk az utunkat a szokatlanul üres autópályán. Egy-két terelés volt felújítás miatt, de ott is lehetett haladni. De jobb nem a sor elején, mert a második ilyen terelés végén kiintett a rendőr. Persze nem 60-nal mentem, hanem kb. 90-nel, de még mindig lassabban, mint az elsőnél, ahol nem én voltam a felvezető autó. Mindenesetre 20 Euróval megúsztuk (ez volt az első a sok nyaralás alatt), de előtte próbálkozott, hogy majd reggel csekk befizetés és utána lehet tovább menni. De arra gondosan vigyázott a rendőr, hogy ne ő kezdeményezze a gyorsított elintézést. smiley Ezután a kis kellemetlenség után folytattuk az utunkat tovább az üres autópályán. Belgrád is üres volt, mint mindig, most is keresztülmentünk a városon. A lapovoi ÖMV kúton pihenés, a vírus miatti intézkedéseket betartották/tuk.

A szerb-bolgár határ majdnem 50 percbe tellett, semmi extra papírt nem kértek. Szófiáig az út elég rossz, szinte végig útépítés volt. Szófiába beérve egy benzinkúton megálltunk a folyó ügyeket elintézni és egy kicsit mozogni (a határ nagyon tele volt). Szófiába már nem a „régi” (2004-ben voltunk arra utoljára smiley) útvonalon kell menni, hanem az első jobbos letérő után hamarosan kezdődik az autópálya. Itt már nagy volt a forgalom, főleg a sok román autó volt felűnő. Szófia után majdnem a teljes út autópálya, csak egy rövid 35 km-es szakasz főút. A főúton volt lassabb haladás, de az sem volt nagyon nagy vonatozás, azért a többi autó is haladósan közlekedett. A határ előtt pár km-rel egy Shell kúton megtankoltuk még az autót az olcsó benzinből és mentünk is tovább, a vírus miatti intézkedéseket itt is betartották/tuk. A bolgár határt megpróbáltuk a valamelyik fórumon olvasott módon megközelíteni, de nem sikerült, mivel Marino Pole szélén rendőrök álltak és a külföldieket nem engedték a mellékúton tovább. Vagyis beálltunk a határ előtt kb. 2,5 km-rel a sor végére. Én azt mondom, hogy a rendőrök itt is korrektül kezelték a helyzetet, mert az autókat a kétsávos úton egy sávba terelték, így nem volt tülekedés. Szerencsére, mint kiderült, a sor nem volt ilyen hosszú, csak a Kulata szélén lévő határátkelő nagy forgalmát nem engedték a településre, hanem a településen kívül várakoztatták. A második csoportban kb.15-20 perc után már mentünk is tovább az üres pályán a határig. A határ bolgár oldalán senki nem volt, ott megállás nélkül átmentünk, majd a görög oldalon volt előttünk pár autó. A görög határőr nem kérte a regisztrációs lapot, ki sem emelt tesztre, szóval a szokásos lazasággal jutottunk be az országba. A teljes határátkelés a kezdeti sokk ellenére 40 perc alatt megvolt (ebben benne van a Kulatán kívüli várakozás is).

A határ után egyből fizetőkapu, ahol 2 Eurót kértek, majd jó tempóban haladtunk is a kezdetben két, majd egy sávos úton. A főutas kanyargás után Kavalánál hajtottunk fel az autópályára. Fizetőkapu már nem volt a Keramoti letérőig. Egy órával a komp indulása előtt érkeztünk a kikötőbe, megvettük a jegyet, kitöltöttük a kapott regisztrációs lapot és egy narancslére beültünk az egyik parti bárba. Viszonylag hamar megkezdték a beszállítást, így hamarosan mentünk is fel a kompra. A kompon minden második szék piros szalaggal át volt kötve, a távolságtartás miatt. A komp kikötése után irány a szállás, ahol már várt a szállásadó.

Ha a határok gyorsabbak lettek volna, akkor egy tökéletes út lett volna, de a vírus miatt kialakult helyzet miatt nem panaszkodtunk.

A szokásos napló itt olvasható (a család már nevet rajtam, mikor kinyomtatom az oda-vissza útra szóló üres oldalakat a szokásos megállókkal cool).

 

km

időpont oda

indulás (Budakalász)

0

20:52

HU - SRB határra érkezés (Tompa)

249

0:04

HU - SRB határról indulás

0:15

SRB 1. fizető kapu (biléta elvétel)

274

0:34

SRB 2. fizető kapu (630 RSD)

406

1:50

SRB 3. fizető kapu (biléta elvétel)

469

2:28

Lapovo ÖMV kút érkezés

552

3:10

Lapovo ÖMV kút indulás

3:42

SRB 4. fizető kapu (1290 RSD)

771

5:35

SRB - BG határra érkezés

781

5:47

SRB - BG határról indulás

7:35

Pihenés Szófia szélén

822

8:10

8:30

Tankolás egy Shell kúton az autópálya vége előtt

992

10:03

10:15

BG - GR határra érkezés

1014

10:30

BG - GR határról indulás

11:10

GR 1. fizető kapu (2 Euró)

1015

11:11

Keramoti kompkikötőbe érkezés

1186

13:29

Komp indul

14:30

Komp érkezik

15:15

Szállásra érkezés

1200

15:37

összes km és óra a Tompai határtól - Keramoti kompig

937

12:25

A piros időpontok a görög időzónában vannak megadva.

 

A szállásra történő megérkezés után gyors kipakolás, majd irány a tenger. Az apartmanunk előtt a téli viharok miatt szép homokos part alakult ki, ami nem túl széles, de azért két sorban elfértek volna az emberek, ha lettek volna. Ekkor még meglehetősen kevés volt a vendég, ami a nyaralásunk vége felé egy kicsit több lett, de sosem érte el a régebben tapasztalt mennyiséget. Talán még a 2006-os, első thassosi nyaralásunkkor tapasztaltnál is kevesebb ember volt.

A szállásunk szuper volt. A tulajdonos kedves, aranyos. A környezet tiszta és rendezett. A szobánk nem túl nagy, de kettőnknek bőven elég volt. A wifi kicsit gyenge volt, de mindig viszek jelerősítőt, amivel megoldottam. 😊

Ez a nyaralás leginkább a pihenésről szólt, no nem az aktív pihenésről, hanem a lustulós pihenésről. Több nap is volt, mikor csak az apartman előtti partig jutottunk. 😊

Persze volt, amikor körbeautóztuk a szigetet és megálltunk itt-ott nézelődni, Aliki félszigetet is körbesétáltuk, Theologoban is voltunk, a Metalia Beach feletti csillagjegyes márványtábláknál is megálltunk, a Karnagionál, a felette lévő kis kápolnánál és a színháznál is voltunk, Panagiában is sétáltunk, a priosi piacon is voltunk, két délután vitorlással hajókázni is elmentünk Ágival és néhány másik magyar vendéggel, sőt egyszer Ágiék UÁgiékat és minket is felvittek a hegyre az autójukkal. Szóval ezért nem unatkoztunk. 😊 Részletesen nem írok semmiről, mert már többször megtettem.

Több tavernát is kipróbáltunk. Közvetlenül mellettünk volt a Captain Taverna, de voltunk a Krambousában, az Aphroditeben, a fővárosban a Mousesben, Kinirában a Farosban. Ettünk párszor gyrost a Mama’s-ban és szuvlakit a „Rönkös”-ben is. Általában elmondható, hogy mindenhol kedvesek és az ételek finomak voltak. Talán csak az Aphrodite nem ütötte meg a színvonalat, de az akkor nyitott, mert a belső térben felújítás volt (a kemencéjüket átépítették). A pincérek mindenhol maszkot viseltek, ami inkább plexi lap volt, mint az itthon használatos maszk. Gondolom abban könnyebb volt a meleget elviselni.

Strandolni az apartman elé jártunk 😊, de voltunk kétszer a kedvenc Paradison, ahol azért a parkoló még mindig nem sok, a hegyi kirándulás után Skala Sotiros-ban is megmártóztunk, illetve a hajóról úszkáltunk a megállóknál.
Az üzletek nyitva voltak, a szabályokra figyeltek. Kézfertőtlenítő mindenhol volt kirakva, de a maszkhasználatot nem várták el. Inkább csak a külföldiek viselték.

Turistából, mint írtam, kevés volt. Az elején még lehetett szerb autókat látni, de közben őket kitiltották, így eltűntek. Bolgárok és románok voltak sokan, főleg a sok román rendszám volt a feltűnő.
A lusta nyaralással azért a szigeten 522 km-t sikerült autóznunk.

Természetesen figyeltük a COVID híreket is és próbáltam itt-ott (fórumok, facebook csoportok) megosztani a tapasztalatainkat is mind az útról, mind a kinti helyzetről. Míg kint voltunk, addig jött a hír, hogy 07.15-től Magyarország bevezeti a piros-sárga-zöld színeket a beutazáshoz. Ez miatt, mivel az elején a szóvivő a saját gondolatai alapján mondta azt, hogy Szerbia sárga, tehát Görögországból hazaérkezve 2 hét karantén lesz, többen hazaindultak. Mi nem ezt tettük, hiszen munkánk megengedte volna, hogy a karanténból Home Office-ban dolgozzunk. De mint kiderült, G.G marhaságot beszélt, és mégsem lett karantén, mivel Görögország zöld ország volt és onnét jöttél haza. A tranzit országok nem számítottak, még az sem, hogy Macedónia piros volt. Persze aztán lehetett hallani mindent a határokról is, mert a határőrök is össze-vissza értelmezték a dolgokat. Én a bonyodalmakat elkerülve írtam a határrendészetnek, ahonnét egy rendőr alezredes osztályvezető válaszolt, hogy a kiinduló ország besorolása számít, és akár egy bolti nyugtával is lehet igazolni, hogy ott voltál.

A hazaút is simán zajlott, bár kicsit a kompnál nehezen indult. Nem tudom, mi történt, de indulás után nagy kiabálás és sípolás volt a parton, majd a komp "visszatolatott" a kikötőbe. Egy autó le, egy másik fel és indultunk is újra. Még Görögországban megálltunk Kerdyliaban Ági szárazföldi házánál, hogy a számítógépére egy gyógypillantást vessek, ettünk egy jó vacsorát a Fish Taverna Makis-ban. Majd ezután minden gond nélkül hagytuk magunk mögött a kilométereket. A fizetőkapuknál fizettünk, a határon mindenhol gond nélkül átjutottunk, 1x tankoltunk, 1x pihentünk és már Tompánál is voltunk. Útközben a macedón-szerb határ után elkezdett esni, néhol szakadni az eső, ami majdnem Belgrádig ki is tartott. Az autópálya szinte üres volt végig.
A görög-macedón határátkelés egy kicsit lassan ment, és nem a macedón oldallal volt a baj, ez volt a leghosszabb átlépés a maga 19 percével. A macedón-szerb határt összevonták, már csak egy ablaknál kell a papírokat beadni, az egész procedúra 3 perc volt. A tompai határon kérdés, hogy honnét jönnek, a Görögországra nem szóltak semmit, nem kértek semmi igazolást sem. A lázmérés és a szokásos csomagtér felnyitás, egy táskába belenézés után irány is tovább. A két határ együtt volt 7 perc úgy, hogy a szerb oldalon várni kellett egy kicsit a határőrre, mert nem volt a helyén.
Tompa után volt egy kis izgalom, mert már a határ előtt, pont az autó 50.000. km-énél kivillant az éhes lámpa és tankolni kellett volna (a jubileumra inni akart az autó laugh). A tankolásért egészen Kiskunhalasig kellett mennem, mert éjszaka nem volt nyitva egy benzinkút sem az 53-as út mellett. A tankolás után már minden izgalom nélkül telt az út hazáig.


Egy percig sem bántuk, hogy elindultunk, sőt!
Utólag azt mondom, hogy a legszerencsésebb időszakban voltunk kint autóval.
Odafelé még nem kellett teszt, és hazafalé is simán, minden teszt és karantén nélkül hazajöttünk.
Turistából kevés volt, amit mi szerettünk, de a helyiek elkeseredése azért megérintett minket.

 

 

km

időpont haza

indulás (szállás)

0

13:13

Thassos kompkikötő

14

13:35

Komp indul

14:15

Komp érkezik

15:10

GR 1. fizetőkapu (2,4 Euró)

83

15:54

Letérés és megállás Kerdyliaba Ági házához

és utána egy jó görög vacsora egy közeli tavernában

116

16:15

18:35

GR 2. fizetőkapu (0,9 Euró)

137

18:48

GR 3. fizetőkapu (1,8 Euró)

184

19:13

GR 4. fizetőkapu (0,5 Euró)

211

19:28

GR 5. fizetőkapu (1,8 Euró)

273

20:04

GR - MAC határra érkezés

276

20:06

GR - MAC határról indulás

19:25

MAC 1. fizetőkapu (100 MKD)

290

19:31

MAC 2. fizetőkapu (60 MKD)

358

20:06

MAC 3. fizetőkapu (80 MKD)

385

20:21

Tankolás és pihenő a MAC határ előtt érkezés

420

20:40

Tankolás és pihenő a MAC határ előtt indulás

20:58

MAC 4. fizetőkapu (60 MKD)

429

21:03

MAC - SRB határra érkezés

444

21:13

MAC - SRB határról indulás

21:16

SRB 1. fizető kapu (biléta elvétel)

451

20:20

Lapovo ÖMV kút érkezés

719

23:40

Lapovo ÖMV kút indulás

0:15

SRB 2. fizető kapu (1460 RSD)

802

0:58

SRB 3. fizető kapu (biléta elvétel)

865

1:35

SRB 4. fizető kapu (630 RSD)

997

2:34

HU - SRB határra érkezés

1022

3:03

HU - SRB határról indulás (Tompa)

3:10

Tankolás és pihenés Kisunkalas Shell érkezés

1055

3:38

Tankolás és pihenés Kisunkalas Shell indulás

5:55

Hazaérkezés

1220

5:46

összes km és óra a Keramoti komptól – Tompai határig

1008

12:08 *

A piros időpontok a görög időzónában vannak megadva.
*Az összes időből le van vonva a Kerdyliaban töltött 2 óra 20 perc.

 

endeel