Görög mikulás

Görög mikulás


mik6Nagyon kedves ünnep a mai nap mindenki számára. Világszerte. Gyermekek, felnőttek kapnak kisebb ajándékot, édességet. A kereskedelem, hogy kiterjessze ezt a szokást minden felé, módosított az eredeti jelentésen, és eredetben. Jól tette. Én magam is úgy neveltem gyermekeimet, hogy higgyenek a csodákban. A Mikulás bácsi mesében, és minden kereskedelem által létrehozott, vagy nép által kitalált történetek lényeiben. De mikor már nagyobbak voltak, az iskolában és az egyház által hallották a valós történetet is, mely legalább oly megható, mint az északról szánnal érkezett ajándék hozó meséje.

Mivel görög szigetre érkeztek nyaralni, és télen is velem vagytok, halljátok hát a legrégebbi ezen ünnepi nap történetét.

Tegnap este ide is érkezett a Mikulás. Nem mint télapó bácsi, hanem Szent Miklós a tengerek és vizek védő szentje.

Ennek keretében az égőkkel körbe vett hajójának lámpásai fényesre gyulladtak. A főváros egykori kikötői házában, mely régóta, mint kulturális események, rendezvények, kiállítások épülete, tartottak nagyon szép emlékbeszédet és egy kis melegítő italt és falatkákat. Volt kikötői megnyitó beszéd is. A városi banda zenéje kísérte a Tarsanas épületi ünnepre a résztvevőket. A kicsit esős, hideg idő ellenére szívet melengető volt a tegnap este.

Ez az ünnepi hangulat lesz majd egészen január 6-ig a Vízkereszt napjáig.mik2

mik3

mik4

mik5

 

Naptár December 6: Nagy ünnep az ortodoxia számára - Ki ünnepel ma

A 2023-as naptár szerint ma, december 6-án, szerdán Csodatévő Szent Miklós emlékére emlékezünk.

A görög naptár szerint a következőket ünneplik: Nikolaos, Nikolas, Nikos, Nikolos, Nikolis, Nikolakis, Nikoletta, Nikolouda, Nikolitsa, Nikolina, Nikoletta, Nikol *
Myriallis

* Vannak más dátumok is, amelyeket ez a név ünnepel.


mikSzent Miklós Lycia Myron érseke, a csodatevő

A zsinaxarista szerint Agios Nikolaos a Kr.u. 3. században született. A olasz Lycia területén Patarában, jámbor és gazdag szülőktől származott, és Diocletianus (i.sz. 284-304), Maximianus (i.sz. 286-305) és Nagy Konstantin császárok korában tevékenykedett.
Fiatalon árván maradt, és nagy vagyont örökölt. De Nicholas emberbaráti érzelmektől inspirálva elvetette vagyonát, hogy megsegítse a rászorulókat, árvákat, szegényeket, özvegyeket, bajba jutott családfőket. Még a három lányát is megrontották, hogy pénzt szerezzenek. Amikor Nikolaos ezt megtudta, titokban három éjszaka alatt biztosította a három lány hozományát, és mindegyikre 100 arany florint hagyott. Így a három lánya élete rendbe jött.
Utána az aszkéta életének szentelte magát, de különleges erénye miatt – anélkül, hogy ezt kereste volna – eleinte a patarai papi, majd myroni érseki tisztséggel tisztelték meg. Ebből a pozícióból szeretettel vezette nyáját, és dacosan megvallotta az igazat. Emiatt a helyi uralkodók letartóztatták és börtönbe vetették.
De, amikor Nagy Konstantin a császári trónra lépett, minden keresztény felszabadult, és így Miklós visszatért az érseki trónra. Valójában részt vett az első ökumenikus zsinaton, ahol bölcsességével és erkölcsi tökéletességével tűnt ki.
Agios Nikolaost is megajándékozta a csodák ajándékával, amellyel sok embert megmentett életében és halála után is. Például, amikor valaki veszélybe került a tengeren - az erős szél miatt - és a szent nevét idézte, megmenekült, és még az óceán közepén is sértetlenül találták meg otthonában. A csoda azonnal ismertté vált a városban, és az emberek azonnal litániára és virrasztásra vonultak a csodatevő szent tiszteletére.

Körülbelül 100 éves korában megbetegedett, és röviddel i.sz. 333 körül elaludt, hogy elmenjen megkeresni az Urat, akit annyira szeretett. Mielőtt meghalt, miközben imádkozott, az égre emelte tekintetét, és látta, hogy angyalok jönnek, hogy befogadják megszentelt lelkét.

Szent ereklyéjét a líciai egyházmegye udvarában temették el. Sok év elteltével, a frankok első keresztes hadjáratában, és amikor Bizánc császára I. Aleksziosz volt, átköltöztette az olaszországi Bariba. Ennek az átadásnak az emlékét május 20-án ünneplik.

Egyházunk december 6-án, halálának napján emlékezik meg a Szentről, és a legnagyobb és legünnepélyesebb szentek közé sorolja. A hét csütörtökje neki van szentelve.
Egyházunk is társapostolként jellemzi a Szentet, nagyszerű munkájáért. A görög nemzet egyik nagy védőszentjeként is tartják számon, mert ez a nagy hierarcha végtelen csodáival a tenger és a tengerjárók védőszentje lett.

Agios Nikolaost nemcsak a tenger népe tiszteli, hanem az egész ortodox keresztény világ is.

mik1Agios Nikolaos, a tengerészek védőszentje

Agios Nikolaost a tengerészek, a görög haditengerészet és a parti őrség par excellence védőszentjének tartják, mert a tengerrel kapcsolatos csodákat emlegetik életében. Emiatt minden haditengerészeti hajó, valamint minden kereskedelmi hajó az ő képmását viseli.
Agios Nikolaost Vólosz városának, valamint a krétai Agios Nikolaosnak a védőszentjének is tekintik, ahol a napot (december 6-án) városszerte hivatalos ünnepként tisztelik meg. A hajókon található kápolnákat Agios Nikolaosnak szentelték, például a történelmi Th/K G. Averofban található kápolnákat. Sok hajót is róla neveztek el, és a tengerészek védőszentjeként számos szigeti dalban is szerepel. Nafplióban található Agios Nikolaos templom is, amely a kikötő mellett épült, a város egyik legszebb részén, mivel a tengerészeknek szentelték.

Szent Miklós napja munkaszüneti nap minden görög hajó, kikötő, kikötői szolgáltatás és hajózási társaság számára. A Haditengerészet, a Kereskedelmi Tengerészeti Minisztérium és a parti őrség hivatalos ünnepe is.