BUÉK 2023!

buek2023 2k
 
Το 2023 να μας φέρει ηγεια, ευηρεμια και ανκαλιές... από εκείνος που σου κόβουν την ανάσα.
Να ταξιδέψεις... στους κόσμους που έχεις ονειρευτείς, στους κόσμους που είναι προσδοκία ζωής!

A 2023-as év hozzon egészséget, békességet, öleléseket... azoktól kikre szívedből vágysz.
Utazz... olyan emberekhez, olyan tájra, mely új világot nyit ki feléd.
 
buek2023
 
Boldog újévet kívánok mindenkinek!
 

Karácsony 2022

Ήρθε λοιπόν η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου – η Γέννηση του Χριστού. Βρες το πιο λαμπερό αστέρι στον ουρανό και κάνε μια ευχή… Η ευχή μου είναι αυτή η ευχή να πραγματοποιηθεί. Να είσαι υγιής και δυνατή

Elérkezett az év legfontosabb ünnepe. Jézus születése. Keresd meg az égbolt legfényesebb csillagát, és tégy egy kívánságot. Azt kívánom, hogy ez a vágy teljesüljön.
Legyél mindig egészséges és boldog!

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!

IMG 0538 part fenyo

2022 szezonzáró

IMG 3515 k

Telnek a napok, és az elköszönést késleltetem, mert oly szép volt ez a nyár. De eljött a búcsúnak is az ideje. Én magam is  kiköltözöm holnaptól. Az új év hoz majd ide vissza.

Hogyan telt a nyár?

Elsőként a foglalásokról. Még itt javában éltük a covidos karanténos és szabadságtól való eltiltásos életünket, ti elkezdtétek a foglalást. December első napjaiban. De hogy hogy...Én még tiltakoztam, de a vendég- ismerve, a kedvenc szállása bank számláját- beszélgetésünk után befizette az előleget. Hívott: Ébredj, Ági! Akármi lesz, mi úszva is megyünk. Kérlek írd meg a számlát, és igazolj vissza, mert az előleget már küldtem. A szállásadó is riadtan fogadta: Ó, akkor kezdjük majd a banki visszaküldözgetési munkánkat. Így indultunk. És láss csodát. Az elő kis fecske forró nyarat hozott. Hálám feléje.

Az ókori borok története - Kazaviti boros palackba zárva

alexander heer kazaviti krasia 52000 évvel ezelőtt a szőlő bornak való elkészítésének a különleges formája elterjedt volt a görög szigeteken. A Thassosi Régészeti Múzeum az ókori szövegekben megemlíti, hogy a szárított szőlőt gyakran tengervízbe áztatták. Egy német régész és borász úgy döntött, hogy kipróbálja. – Szüret után az érett, sokszor ráncos szőlőt a tengerbe mártotta, hogy a sós környezetben meglágyuljon, és a szőlőenzimek beinduljanak.

A nap lassan lenyugszik a láthatáron, Thassos szigetén, Alexander Heer és és társa pedig a kazaviti "Giannis" kocsma erkélyén ülve nézik a naplementét. Majd mesébe kezdenek, mely egy igaz történet.

Kik ők? Thomas Georg Hans Schultze-Westrum által a szigetünkre toborozott értékes emberek. Ők tehát hagyatékának értékes élő részei, kik Thomas úr munkásságának egy részét tovább vitték.

 

Alexander Heer német régész borász, társa, Audrey, eredetileg belga szakácsnő, majd búvároktató a thassos szigeti prinos-i CAT búváriskolában. Audrey ma már csak a búvároktatással foglalkozik, illetve a borász jobb keze a merülésben a borkészítés során. A palackos borok, melyek előttük vannak az asztalon, Alexander Heer által készített borok, Kazaviti hegyoldali ültetvényéről. Ezek mind különleges borok, helyi görög szőlőfajtákból és közülük kiemelkedik az Aquanautic bor.

Mielőtt elmondanánk az Aquanautic bor történetét, Alexander Heer pályafutását kell hozzá ismertetnünk az általa elmeséltek alapján.

Kazaviti története 1985 - 2022.01.07.

Thomas Georg Hans Schultze-Westrum élete és munkássága

thomas schultze westrumTalán tengeri és sziget szépséget bemutató írásokat és képeket vártok tőlem. Ezt adom felétek, az én sajátos elvont módomon. Egy olyan nagyságról mesélek most nektek, ki ez év első napjaiban távozott el. Neki köszönhető, hogy kik Görögország bármely területére utaznak, megtalálják a területre jellemző növényflórát, állatvilágot és hagyományt, a házakkal és annak minden kellékével. Görögországot nem lehet darabokra szedni. Bár jellegében minden területe, szigete más-más, egymás nélkül nem létezhet. Egyik kiegészíti a másikat, egy erős bonyolult csodás láncként összefonódva. Ez a lánc hogy láthatóvá váljon, ahhoz sok munka kell. Enélkül az ország lehetne ma olyan, mint bármely más ország. A turizmus és a mai felgyorsult élet adta technológia eltörölhetne mindent. Ha idejöttök, sokan úgy gondoljátok, itt megállt az élet. Elsőként meglepi ez az országba elsőként érkezőt. Majd elkezd pihenni és feltöltődni. Nem gondolkozik immár, miért is van és kiknek köszönhető. És jól is van ez így. Tegyétek, pihenjetek, és ne törjétek fejetek. Akik mégis kíváncsiak, azok felé szól az írásom.

Talán emlékeztek, jó pár évvel ezelőtt, még a tűz előtti időszakban kerestem egy személyt Kazaviti faluban. Sajnos akkor már elég idős volt, és igen elfoglalt. A beszélgetésünk csak rövid volt, telefonon keresztül. Tanulmányaival való sürgős munkára és a lakásában való felfordulásra hivatkozva nem tudtunk találkozni. A mostani találkozó sem olyanra sikeredett, mint ahogy terveztem. De sok mindenre választ kaptam. Ezt tartalmazza az első írásom.

BUÉK 2022 !

buek2021

 

Ο ΝΕΟΣ ΧΡΌΝΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΓΟΥΡΛΥΣ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΜΕΝΟΣ, ΜΕ ΑΓΆΠΗ, ΥΓΕΊΑ, ΠΡΟΚΌΠΗ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΤΩΜΈΝΟΣ

Az új év, mely érkezik, szerencsével, áldással, szeretettel és egészséggel legyen megtelve.

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

 

 

2021. karácsonyi üdvözlet

20215

A nagyon egészséges, gazdag és csodás nyarunk után egy pihenő időszakot élünk.

Égi áldásként mosson tisztára a vastag hó fehér leplével mindent szigetünkön és az egész világon.

Úgy ragyogjon a Krisztus égi csillaga, fényesebben, mint bármikor, hogy ünnepi fényt gyújtson minden otthonban.

A hófehér sirályaink vigyék jókívánságainkat hozzátok.


Áldott karácsonyt kívánunk mindenkinek!

 

 

Thassos sziget 2021. november utolsó heti híradása

Egy ünnepekre előkészítő gondolat.

Még nincs itt az év vége, de mindenki azt tervezi, azzal együtt a jövő évi nyaralást.
Mi kavarog bennem?
Hogyan állnak a foglalások?
Normál, egészséges időszakban, ilyenkor már több rendkívüli szállás kedvező áru szállása időpontjai elfogynak. December hó végére a parti szállások jó időpontjai megcsappanhat a csoportos befoglalástól.
Újra jelzem, egészséges évben.
A 2021 nem tartozott e közé. Ennek ellenére, a sok áthelyezett előző éves dátumok újra biztosítása miatt. Ez időpontban küldtem az érdekeltek felé az értesítéseket a befoglalásra. Az idén ezt nem teszem. Legnagyobb százalékban megtörtént nyaraltatásuk az idén, így tiszta évet kezdhet a legtöbb szállás. Az idei foglalások ugyan megkezdődtek az előleg befizetésével. A Paradiso Loutrou hotelünk lehetőségei szinte már elfogytak. Egyéb szállásainkon is van teljes házas lefoglalás egy - egy időpontra. Az elmúlt utolsó tíz napban egyre több érdeklődést kapok. A szállításadók is örülnek a foglalásoknak és hálásan köszönik.
Amit, azonban én kérek, a bonyodalmak elkerülése miatt. Készüljetek nyugalomban az ünnepekre, az év szépen való lezárására a munkátokban. Ha ez tényleg szépen, rendben zajlik le, minden egyéb stressz hozzáadása nélkül, akkor eljön majd a nyári nyaralás szállás foglalásának ideje is. A tapasztalat azt mutatta, hogy akik kicsit később foglaltak, azon vendégek mind megvalósították a nyaralást. Akik, a biztos lehetőség nélkül tették meg a foglalást, bizony volt, hogy annak ellenére, hogy valóban jöhettek volna, a saját pszichológiai állapotuk miatt, mégis visszakoztak, mert elfáradtak lelkileg.

2021 nyár szezonzáró

A napokban utazott haza az utolsó nyaralóvendégünk.

Sok minden eszembe jut, mit írjak. Csak írni tudnám. A szavaknál elbukna a hangom a hála miatt, mit érzek.

Inkább beszéljenek ezek a képek.

Víg László fotóművész vendégünk ajándéka mindenki felé.

A tél és az rossz idő beálltával vegyétek elő ezeket, és éljétek át szigetünk csodáit.

Kívánok mindenkinek erőt, egészséget a következő évig, mikor megismételjük ezt a fergeteges, kirobbanó nyarat.


Köszönök mindent!

Kirándulás ajánló

satmap thassosA honlapunk igyekszik eleget tenni minden vendégünk igényének megfelelő kirándulási ajánlattal.

Mivel sok éve dolgozunk, számtalan ismertetővel, ajánlóval, képekkel, történetekkel rendelkezünk. Ezekből válogatunk most azok számára, kik most kerülnek hozzánk olvasgatásra, vagy most szeretnének felkészülni a sziget látványosságaira.

A nagy választékból kiemelnénk egy párat. Talán lesz időtök felkészülni a gazdag ajánlatunkból.

Jó tervezést, és egy életre szóló nyaralást kívánunk mindenkinek!