Mikor, hova utazzunk?

Sokan gondolkoztok, mikor is jöjjetek? Már aki teheti, hogy a szabadságát most választja szabadon meg. Mely hónap, milyen időjárással rendelkezik, erről szeretnék pár gondolatot felétek írni.

thassos

BUÉK ! - 2024

Minden csillag egy álmod.
Váljon mind valóssá!

buek 2024

Boldog Új Évet Kívánunk mindenkinek!

 

Karácsony 2023

2

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek

a sziget lakói és

családom nevében.

Görög mikulás


mik6Nagyon kedves ünnep a mai nap mindenki számára. Világszerte. Gyermekek, felnőttek kapnak kisebb ajándékot, édességet. A kereskedelem, hogy kiterjessze ezt a szokást minden felé, módosított az eredeti jelentésen, és eredetben. Jól tette. Én magam is úgy neveltem gyermekeimet, hogy higgyenek a csodákban. A Mikulás bácsi mesében, és minden kereskedelem által létrehozott, vagy nép által kitalált történetek lényeiben. De mikor már nagyobbak voltak, az iskolában és az egyház által hallották a valós történetet is, mely legalább oly megható, mint az északról szánnal érkezett ajándék hozó meséje.

Mivel görög szigetre érkeztek nyaralni, és télen is velem vagytok, halljátok hát a legrégebbi ezen ünnepi nap történetét.

Ünnepek 2024

Ünnepeknaptar 2024
Újév napja: 2024. január 1., hétfő
Vízkereszt: 2024. január 6., szombat

A nagy karnevál : 2024.március 7-17.

Tiszta hétfő: 2024. március 18.

Nemzeti ünnep: 2024. március 25., hétfő. Kötelező munka szüneti ünnepnap

Május elseje: május 1., szerda

Húsvét 2024
Nagycsütörtök: 2024. május 2.
Nagypéntek: 2024. május 3.
Nagypénteken 13:00 óráig tilos az üzletek működése.
Nagyszombat: 2024. május 4.
Húsvét vasárnap: 2024. május 5. Kötelező munka szüneti ünnepnap
Húsvét hétfő: 2024. május 6. Kötelező munka szüneti ünnepnap

Szentlélek: 2024. június 24., hétfő

Szűz Mária ünnepe: augusztus 14.-15, 16 Kötelező munka szüneti ünnepnap
Nemzeti ünnep: 2024. október 28., hétfő Kötelező munka szüneti ünnepnap
November 17.: a Műszaki Főiskola felkelésének évfordulója csak az oktatás területén (alap-, közép- és felsőoktatás) ünnep.

BUÉK 2023!

buek2023 2k
 
Το 2023 να μας φέρει ηγεια, ευηρεμια και ανκαλιές... από εκείνος που σου κόβουν την ανάσα.
Να ταξιδέψεις... στους κόσμους που έχεις ονειρευτείς, στους κόσμους που είναι προσδοκία ζωής!

A 2023-as év hozzon egészséget, békességet, öleléseket... azoktól kikre szívedből vágysz.
Utazz... olyan emberekhez, olyan tájra, mely új világot nyit ki feléd.
 
buek2023
 
Boldog újévet kívánok mindenkinek!
 

Karácsony 2022

Ήρθε λοιπόν η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου – η Γέννηση του Χριστού. Βρες το πιο λαμπερό αστέρι στον ουρανό και κάνε μια ευχή… Η ευχή μου είναι αυτή η ευχή να πραγματοποιηθεί. Να είσαι υγιής και δυνατή

Elérkezett az év legfontosabb ünnepe. Jézus születése. Keresd meg az égbolt legfényesebb csillagát, és tégy egy kívánságot. Azt kívánom, hogy ez a vágy teljesüljön.
Legyél mindig egészséges és boldog!

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!

IMG 0538 part fenyo

2022 szezonzáró

IMG 3515 k

Telnek a napok, és az elköszönést késleltetem, mert oly szép volt ez a nyár. De eljött a búcsúnak is az ideje. Én magam is  kiköltözöm holnaptól. Az új év hoz majd ide vissza.

Hogyan telt a nyár?

Elsőként a foglalásokról. Még itt javában éltük a covidos karanténos és szabadságtól való eltiltásos életünket, ti elkezdtétek a foglalást. December első napjaiban. De hogy hogy...Én még tiltakoztam, de a vendég- ismerve, a kedvenc szállása bank számláját- beszélgetésünk után befizette az előleget. Hívott: Ébredj, Ági! Akármi lesz, mi úszva is megyünk. Kérlek írd meg a számlát, és igazolj vissza, mert az előleget már küldtem. A szállásadó is riadtan fogadta: Ó, akkor kezdjük majd a banki visszaküldözgetési munkánkat. Így indultunk. És láss csodát. Az elő kis fecske forró nyarat hozott. Hálám feléje.

Az ókori borok története - Kazaviti boros palackba zárva

alexander heer kazaviti krasia 52000 évvel ezelőtt a szőlő bornak való elkészítésének a különleges formája elterjedt volt a görög szigeteken. A Thassosi Régészeti Múzeum az ókori szövegekben megemlíti, hogy a szárított szőlőt gyakran tengervízbe áztatták. Egy német régész és borász úgy döntött, hogy kipróbálja. – Szüret után az érett, sokszor ráncos szőlőt a tengerbe mártotta, hogy a sós környezetben meglágyuljon, és a szőlőenzimek beinduljanak.

A nap lassan lenyugszik a láthatáron, Thassos szigetén, Alexander Heer és és társa pedig a kazaviti "Giannis" kocsma erkélyén ülve nézik a naplementét. Majd mesébe kezdenek, mely egy igaz történet.

Kik ők? Thomas Georg Hans Schultze-Westrum által a szigetünkre toborozott értékes emberek. Ők tehát hagyatékának értékes élő részei, kik Thomas úr munkásságának egy részét tovább vitték.

 

Alexander Heer német régész borász, társa, Audrey, eredetileg belga szakácsnő, majd búvároktató a thassos szigeti prinos-i CAT búváriskolában. Audrey ma már csak a búvároktatással foglalkozik, illetve a borász jobb keze a merülésben a borkészítés során. A palackos borok, melyek előttük vannak az asztalon, Alexander Heer által készített borok, Kazaviti hegyoldali ültetvényéről. Ezek mind különleges borok, helyi görög szőlőfajtákból és közülük kiemelkedik az Aquanautic bor.

Mielőtt elmondanánk az Aquanautic bor történetét, Alexander Heer pályafutását kell hozzá ismertetnünk az általa elmeséltek alapján.

Kazaviti története 1985 - 2022.01.07.

Thomas Georg Hans Schultze-Westrum élete és munkássága

thomas schultze westrumTalán tengeri és sziget szépséget bemutató írásokat és képeket vártok tőlem. Ezt adom felétek, az én sajátos elvont módomon. Egy olyan nagyságról mesélek most nektek, ki ez év első napjaiban távozott el. Neki köszönhető, hogy kik Görögország bármely területére utaznak, megtalálják a területre jellemző növényflórát, állatvilágot és hagyományt, a házakkal és annak minden kellékével. Görögországot nem lehet darabokra szedni. Bár jellegében minden területe, szigete más-más, egymás nélkül nem létezhet. Egyik kiegészíti a másikat, egy erős bonyolult csodás láncként összefonódva. Ez a lánc hogy láthatóvá váljon, ahhoz sok munka kell. Enélkül az ország lehetne ma olyan, mint bármely más ország. A turizmus és a mai felgyorsult élet adta technológia eltörölhetne mindent. Ha idejöttök, sokan úgy gondoljátok, itt megállt az élet. Elsőként meglepi ez az országba elsőként érkezőt. Majd elkezd pihenni és feltöltődni. Nem gondolkozik immár, miért is van és kiknek köszönhető. És jól is van ez így. Tegyétek, pihenjetek, és ne törjétek fejetek. Akik mégis kíváncsiak, azok felé szól az írásom.

Talán emlékeztek, jó pár évvel ezelőtt, még a tűz előtti időszakban kerestem egy személyt Kazaviti faluban. Sajnos akkor már elég idős volt, és igen elfoglalt. A beszélgetésünk csak rövid volt, telefonon keresztül. Tanulmányaival való sürgős munkára és a lakásában való felfordulásra hivatkozva nem tudtunk találkozni. A mostani találkozó sem olyanra sikeredett, mint ahogy terveztem. De sok mindenre választ kaptam. Ezt tartalmazza az első írásom.